Фейк: розпочалася масштабна перевірка аграрних підприємств через отруєння 40 військовослужбовців ЗСУ
Ілюстрація: Гал-Інфо

Фейк: розпочалася масштабна перевірка аграрних підприємств через отруєння 40 військовослужбовців ЗСУ

На польськомовному Телеграм-каналі Niezależny Dziennik Polityczny, який відомий в польському медіапросторі поширенням російської дезінформації, був опублікований допис «В Сумській області шукають винних в отруєнні бійців ЗСУ». В тексті повідомляється, що Служба безпеки України розпочала масштабну перевірку аграрних підприємств Сумської області, через те, що нібито на фронті загинуло 40 військовослужбовців через отруєння продуктами харчування. І про те, що Міноборони на це поки ніяк не реагує.

W obwodzie sumskim poszukują trucicieli bojowników AFU

Як доказ, до допису додано ілюстрацію, візуально схожу на скрін переписки у вайбері між двома аграріями Сумської області, де один із аграріїв ділиться своїми враженнями від перевірки його підприємства та листом, який подається як документ Служби безпеки України, на якому вказані підприємства для перевірки, але назви підприємств і дата листа чомусь заблюрені. Джерелом даної інформації вказано український Телеграм-канал Black Quarter.

Почнемо із джерела інформації. Український Телеграм-канал Black Quarter, інша назва якого «Черный квартал» @ cherniy_kvartal, має 61 тис. читачів.

На початку повномасштабного вторгнення Росії до України, Центр протидії дезінформації, який діє при Раді національної безпеки і оборони України, надав список Телеграм-каналів, які контролюються спецслужбами РФ. «Всі вони керуються спецслужбами Росії. «Легитимный», «Резидент», «Картель», «Сплетница», «Чорний квартал», «Политический расклад», «Нетипичное Запорожье», «Тремпель Харьков», «Одесский фраер», «Днепр live», «Николаев live», «Херсон live», повідомив Центр протидії дезінформації. Серед цих 12 каналів опинився і  «Черный квартал», що автоматично ставить під сумнів будь яку інформацію, поширену цим ресурсом. Цей самий «Черный квартал» вже у своєму дописі поширив збільшений листок паперу з текстом, який видається за офіційний документ Служби безпеки України.

Тепер давайте розберемо, чому це фейк.

Перше. Джерелом розміщення допису є Телеграм-канал, який контролюється спецслужбами Росії.

Друге. На нібито «документі» заблюрена основна інформація, за якою можна було б перевірити опубліковану  інформацію: дата, номер документу, назви підприємств. Також відсутня печатка та прізвище посадової особи, яка підписала документ. Тобто, дезінформатори не ставлять на меті дати можливість читачам самостійно перевірити опубліковану інформацію. Мета проста – згодувати примітивний фейк.

Третє. В медіапросторі України немає жодної інформації про отруєння аж 40 військовослужбовців ЗСУ, що було б неможливо утаїти у такому випадку. Звісно, що відбувалися випадки постачання неякісних продуктів, але вони ніколи не ховалися від громадськості, а винні особи притягувалися до відповідальності. Так, наприклад, на сайті Офісу Генерального прокурора України 1.03.2023 року було повідомлено, що за процесуального керівництва прокурорів Солом’янської окружної прокуратури міста Києва повідомлено про підозру керівнику підприємства у привласненні коштів в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України). Постачальник, достовірно знаючи, що технічні характеристики цих продуктів не відповідають вимогам ДСТУ та іншим вимогам у сфері обігу харчових продуктів, передав військовій частині Нацгвардії України недоброякісний товар на загальну суму понад 9,1 млн грн.

Схоже, що російські дезінформатори досі плутають Україну з Росією, де можна ховати від громадськості загибель сотень тисяч своїх громадян за тонами лапші із підконтрольних медіа.

Четверте і останнє. Важлива деталь, яка забиває остаточний цвях в кришку труни цієї російської фальшивки – це написання Збройні Сили України з маленької букви. Але це цілком в стилі російських спецслужб та проросійських дезінформаторів.

Олена Коцеруба

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства