Україна може стати стабільним експортним ринком для польської зброї
Ілюстраційне фото ПРдУ/Христина Пічкур

Україна може стати стабільним експортним ринком для польської зброї

У Фундації імені Казімєжа Пуласького вважають, що у майбутньому український напрямок може стати стабільним ринком збуту для польської збройової промисловості — передусім, для сухопутного озброєння та спорядження для солдатів. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Український ринок має потенціал стати в довгостроковій перспективі стабільним експортним напрямком для продукції польської збройової промисловості, вважають експерти Фундації імені Казімєжа Пуласького. Йдеться не лише про технологічне оснащення, а й про основне спорядження солдатів.

У вівторок Фундація імені Казімєжа Пуласького опублікувала звіт про співпрацю між польською та українською збройовою промисловістю.

Як зазначають автори звіту, Польща та Україна налагодили тісну співпрацю у сферах військової допомоги, модернізації пострадянського озброєння та загальної співпраці, особливо після 24 лютого 2022 року.

На думку експертів фонду, країни мають спільні цілі у виробництві та розвитку військової техніки. «Співпраця між Польщею та Україною в галузі оборони має світле майбутнє», — зазначили експерти фонду.

Звіт свідчить, що сухопутна сфера заслуговує на особливу увагу як потенційна сфера співпраці, зокрема — зенітні системи, артилерія та бронетехніка.

«Війна в Україні перевірила найбільші сфери попиту та найважливіші питання з точки зору українських військових. Підказкою для збройової промисловості є те, яке обладнання Україна отримала від Польщі та яка зброя виявилася ефективною на полі бою. Це свідчить про напрямок роботи», — сказав доктор Даріуш Матерняк, один із авторів звіту.

Автори звіту відзначають, що український ринок має потенціал стати в довгостроковій перспективі стабільним напрямком експорту продукції польської збройової промисловості. «Йдеться не лише про технологічне спорядження, а й про базове спорядження для солдатів, таке як шоломи, жилети, уніформа тощо», — пояснив доктор Матерняк.

Експерти Фонду ім. Казімєжа Пуласького наголошують, що Польща також розвинулася у морській сфері та безпілотних системах. За цей час Україна наростила свої можливості, зокрема у сфері транспортної авіації. Як зазначають автори звіту, комбінація цих можливостей може бути використана для збільшення можливостей обох сторін.

«Є великі сфери потенційної співпраці з українською стороною, яка дуже зацікавлена ​​у співпраці з польською збройною промисловістю. Звичайно, через війну, яка триває, в Україні дуже важко щось планувати. Тому українці зацікавлені у перенесенні виробничих ліній і працівників до Польщі, а також у продовженні технічної співпраці з нашою країною», — підсумував експерт фундації доктор Томаш Смура.

PAP/Т.А.