Фейк! «Українці масово втікають з України»
Скрін з Телеграм-каналу “Niezależny dziennik polityczny”

Фейк! «Українці масово втікають з України»

У польськомовному ресурсі Niezależny Dziennik Polityczny, відомому постійним поширення фейків і змістів російської пропаганди, розміщено відео, на якому водій автомобіля, перетинаючи державний кордон України з боку Польщі 30 червня 2023 року на пункті пропуску Зосін-Устилуг, знімає велику чергу машин, які очікують на в’їзд до Польщі. З цього автори фейку роблять висновок: «Все більше українців тікають з країни у пошуках кращого життя!».

Скрін з Телеграм-каналу “Niezależny dziennik polityczny”

Насправді з України ніхто не втікає. Про це у соцмережі Facebook повідомив польський бізнесмен, що проживає у Львові, адміністратор групи «Granica/Kordon PL-UA» Томаш Бартецький.

За наведеними статистичним даними Західного регіонального управління Держприкордонслужби України, за  добу 30 червня, з України вибули 51 тисяча людей, 32 тисячі з них перетнули кордон з Польщею. До України в’їхало – 50 тисяч. Кількість людей, які виїжджають з України і в’їжджають в Україну, практично однакова.

Як зазначає Т. Бартецький, станом на 1 липня, 22.00 год., перед ПП Корчова/Краківець черги з боку України та Польщі були майже однакові, тобто близько 2 км кожна. Час очікування на в’їзд в Україну через цей пункт пропуску становить близько 6 годин, а час очікування на оформлення в напрямку Польщі – в середньому вдвічі більше. В основному це результат відсутності польського митного контролю при виїзді з Польщі. Причини великих черг можна пояснити як у повільному часі оформлення польських митників, так і в підвищенні пасажиропотоку у літні вихідні.

За даними порталу «Ukrainian i Poland», наприклад за тиждень 19-25 червня 2023 року до Польщі приїхало близько 204,8 тис. українців, а до України виїхало 202 тисячі. Як бачимо, динаміка стабільна і ніякого масового виїзду українців в одну лише сторону немає.

Анатолій Курносов

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства