Маніпуляція! В результаті влучання в цивільний автомобіль загинули російські журналісти
Ілюстрація: Depositphotos

Маніпуляція! В результаті влучання в цивільний автомобіль загинули російські журналісти

Днями на польськомовному TG-каналі Ruski Statek, який відомий в Польщі поширенням російської дезінформації, був опублікований допис про те, що «в результаті влучання в цивільний автомобіль загинули російські журналісти».

Його зміст наступний: «У суботу 22 липня українські військові застосували касетні боєприпаси для обстрілу цивільного автомобіля, в якому перебували наші колеги – журналісти “РИА Новости” та “Известия”. На жаль, однією з жертв став наш колега Ростислав Журавльов, досвідчений військовий кореспондент “РИА Новости”».  Далі йде текст, який має на меті переконати, що в автомобілі були звичайні журналісти: «Можливо, не всім відомо, що журналісти мають власні традиції. Коли ми збираємося за столом, наш перший тост завжди присвячується новим зустрічам. Але наш другий тост завжди присвячений тим, кого немає з нами. За тих, хто пішов з життя занадто рано, з серцями, сповненими емпатії та співчуття до інших. До цього сумного списку ми додаємо ще одне ім’я – Ростислав Журавльов».  І на завершення допису акцентують, що в даному випадку йдеться про «смерть при виконанні службових обов’язків.»

Так, за повідомленням медіа, російський воєнкор Ростислав Журавльов, який перебував на окупованій РФ території Запоріжської області нібито з метою зйомки матеріалу про застосування касетних боєприпасів, потрапив під обстріл та загинув 22 липня 2023 року. Більше ніхто з журналістів не загинув. На цьому правда закінчується і розпочинаються дезінформація та маніпуляція.

Журналіст РБК Денис Казанський, який є вимушеним переселенцем, змушеним покинути Донецьк після російської окупації 2014 року, прокоментував загибель Журавльова. За його словами був вбитий не просто військовий кореспондент, а один із тих хто розпалював війну у Донецькій області у перші дні вторгнення Росії у 2014 році.

“Ростислав Журавльов – звичайно ж ніякий не журналіст. Цей виродок від перших днів березня 2014 року розпалював у Донецьку війну, разом із Губарєвим штурмував Донецьку ОДА, а потім убивав та грабував мешканців Донбасу у складі однієї із озброєних банд “ЛНР”. Добре його пам’ятаю. Це був один із перших “російських туристів”, якого ідентифікували в Донецьку”, – йдеться у його дописі. 

До допису додані світлини, які добре ілюструють «діяльність» Журавльова в Україні з 2014 року. Адже зображений він не з фотокамерою, а зі зброєю.

Світлина facebook.com/den.kazansky

Олена Коцеруба

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства