Затриманим російським пропагандистам загрожує до 10 років ув’язнення
Ілюстративне фото pxhere.com/CC0 Domena publiczna

Затриманим російським пропагандистам загрожує до 10 років ув’язнення

Докази свідчать про те, що затримані чоловіки діяли за завданням російських спецслужб. Вони постійно документували свої пересування, фотографуючи місця, обклеєні пропагандистськими матеріалами. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Уповноважений уряду у справах безпеки інформаційного простору Республіки Польща Станіслав Жарин вважає, що дії двох росіян, які поширювали в Польщі пропагандистські матеріали ПВК «Ваґнер», є частиною гібридної війни, яку ведуть російські спецслужби. Чоловіків, які у Кракові та Варшаві розповсюджували, серед іншого, листівки із закликами вступати до групи «Ваґнер» у п’ятницю, 11 серпня, затримало Агентство внутрішньої безпеки. За рішенням суду вони були взяті під тимчасовий арешт. Обом підозрюваним загрожує до 10 років позбавлення волі.

У відео, опублікованому в соціальних мережах, Станіслав Жарин повідомив, що підозрювані  мали при собі пропагандистські матеріали, які вони отримали в Москві: «Разом зі списком місця, які вони мають відвідати, затримані 10 серпня діяли в Кракові, 11 серпня діяли у Варшаві, а завдяки швидким діям Агентства внутрішньої безпеки та поліції вдалось їх виявити, затримати та висунути обвинувачення».   

Затриманим чоловікам вже висунули обвинувачення – «пов’язані, серед іншого, з діяльністю закордонної розвідки проти Польщі, але також з популяризацією збройної організації, яка має на меті ведення терористичної діяльності. Затриманим також висунули обвинувачення, пов’язані з підтримкою збройної агресії Російської Федерації проти   України. Згідно з рішенням суду їх заарештовано на 3 місяці».  

Докази свідчать про те, що чоловіки діяли за завданням російських спецслужб. Вони постійно документували свої пересування, фотографуючи місця, обклеєні пропагандистськими матеріалами. Загалом – у Варшаві та Кракові – вони розклеїли близько 300 листівок. За виконання завдання вони отримували винагороду від російської сторони. Розмір нагороди міг становити близько 20 000 злотих.

Станіслав Жарин оцінив, що діяльність цих двох чоловіків є елементом гібридної та психологічної війни проти польського суспільства.

IAR/Д.Н.