Фейк: з України виїхали 13 мільйонів, країна стоїть на межі національної катастрофи
Ілюстрація minre.gov.ua

Фейк: з України виїхали 13 мільйонів, країна стоїть на межі національної катастрофи

Нещодавно, 22 серпня 2023 року, на польському порталі biznes.newseria.pl була опублікована стаття під назвою «Україна на межі демографічної катастрофи. Це може стати на заваді післявоєнної відбудови країни».

Стаття підготовлена на основі відео, в якому архітектор з України, професор Львівської політехніки та Запорізької політехніки Юрій Криворучко говорить про те, що «два роки тому в Україні було близько 42 мільйонів громадян, сьогодні їх вже 29 мільйонів, тому що приблизно 13 мільйонів людей виїхали. 13 мільйонів людей виїхали, а більшість тих, хто залишився, переїхали зі сходу на захід країни. Зокрема, виїхало багато матерів з дітьми, три чверті працездатного населення і половина людей з вищою освітою, тож Україна і в цьому відношенні стоїть на межі національної катастрофи». Ці тези дуже швидко були підхоплені російськими пропагандистами і поширені по Телеграм-каналах та сайтах із вираженою проросійською риторикою на яких постійно публікується російська дезінформація. Зокрема, цю ж статтю опублікував польськомовний  ресурс Wolnemedia, добре відомий постійним поширенням російських фейків.

Професор Ю. Криворучко. Скріншот із biznes.newseria.pl

Не зрозуміло, що саме рухало професором Львівської політехніки, коли він озвучував непідтверджені дані для закордонного ЗМІ, в яких не є компетентним, оскільки є архітектором, а не демографом.

Чому це фейк? Розглянемо офіційні джерела.

За даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН), від початку війни за кордон виїхали понад 6,2 млн українців. Цією ж цифрою оперує Міністерство економіки України. Із них понад 5,8 млн опинилися у Європі. Кількість внутрішніх переміщених осіб (ВПО) в самій Україні оцінюють у 5 млн людей. Про це пише ВВС.

Лише 2,4 млн українців виїхали та не повернулися до України від початку великої війни. Про це повідомляє Опендатабот, цифровий сервіс аналізу державних даних. За шість місяців поточного року з України виїхало 8,2 млн громадян, а в’їхало — 7,97 млн. Така різниця — 230 тис. осіб — майже в 11 разів менша показника першого півріччя торік. Так, тоді Україну покинуло на 2,62 млн. осіб більше, ніж заїхало. У другому півріччі 2022 люди все ж активніше поверталися до України — тоді прибуло на 149 тис. громадян більше, ніж виїхало.

У першому півріччі 2023-го частка громадян, які покинули Україну та не повернулися, склала 3%. Для порівняння, протягом першого півріччя 2022-го ця частка дорівнювала 27,5%, а протягом усього минулого року — 13,6%.

Від початку повномасштабної війни різниця між тими, хто виїхав та в’їхав до України, склала 2,7 млн осіб. Більша частина із них — 2,4 млн — є громадянами України, решта — іноземці.

Як ви бачите, офіційні дані кардинально відрізняються від даних озвучених архітектором, професором Юрієм Криворучко. В результаті, свідомо чи не свідомо, він став джерелом фейку для російської пропаганди, адже поширив дані, що не відповідають дійсності. Тобто, допоміг у створенні фейків проти України російським пропагандистам.

Олена Коцеруба

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства