Примирення крізь об’єктив кінокамери: польсько-український фільм “Сад дідуся”

Примирення крізь об’єктив кінокамери: польсько-український фільм “Сад дідуся”

27 листопада в кінотеатрі Муранув у Варшаві відбулася вагома подія – прем’єра документального фільму “Сад дідуся”, який став не лише кульмінацією творчого процесу, але й важливим кроком у розвитку відносин між Польщею та Україною. Інформаційним партнером показу є Україно-польська медіаплатформа. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на блог шеф-редакторки UPMP, журналістки проєкту StopLie, ведучої програми “Філософія особистості з Анною Стожко”, членкині Спілки польських журналістів, координаторки проєктів Польсько-Української Господарчої Палати, проєктного директора БФ Польсько-Українського Партнерства Анни Стожко.

Це спільний проект польських та українських кінематографістів, що став першою картиною про Волинь. Його значення виходить за межі кінематографу – це історичний внесок у процес примирення польського та українського народів. Така його мета, за словами Кароліни Романовської, що зіграла головну роль.

Глядачі отримали можливість доторкнутися до історії головної героїні, що прагне з’ясувати причину трагічної загибелі 19 членів своєї родини на Волині. Полька, яка вирушає в Україну 2021 року, подорожує пішки разом з українським оператором, шукаючи свідків Волинської трагедії та слухаючи історії місцевих старожилів.

Сам фільм базується на книзі польського журналіста Вітольда Шабловського, яка збирає історії очевидців Волинської трагедії 1943 року. Сценарій також написаний Шабловським, режисером є Кароль Старнавський, а продюсерами – Дорота Рошковська та Геннадій Кофман. Війна в Україні загальмувала процес виходу фільму, 24 рази вносилися зміни. Але цього року, 2023-го, стрічка, нарешті, вийшла на екрани.

“Сад дідуся” – це голос молодого покоління у процесі польсько-українського примирення, що розповідає про залишки добра, пам’ять і примирення з минулим.

Після показу відбулося обговорення за участі колективу фільму, зокрема головної героїні Кароліни Романовської та історика Ґжеґожа Мотики. 

Варто згадати, що цього року відзначалися 80-ті роковини Волинської трагедії, яка є однією з найбільш суперечливих тем в українсько-польських відносинах. Президент Польщі та прем’єр-міністр відвідали Україну для вшанування пам’яті жертв.

Після прем’єри у Варшаві починаються покази та обговорення фільму в різних містах Польщі та за її межами, зокрема в Україні. “Сад дідуся” може стати важливим кроком у зближенні наших народів та поглибленні розуміння історії, відкрити нові можливості для подальших обговорень та обміну думками. Цей фільм – це не лише творчий внесок, а й спроба змінити стосунки між Польщею та Україною.

Бажаємо успіхів всім учасникам цієї важливої місії!

Головна героїня фільму Кароліна Романовська та шеф-редактор УПМП Анна Стожко на прем’єрі в Варшаві