Ми не повинні дозволити зіпсувати стратегічне партнерство PL-UA!

Ми не повинні дозволити зіпсувати стратегічне партнерство PL-UA!

Щиро вдячний українській редакції Polskie Radio, яке  23.02.24 року люб’язно надало мені можливість публічно висловити в його ефірі свою позицію щодо так званої “зернової блокади” і сумних та тривожних для мене, як і, на мою думку, для багатьох українців та поляків, подій на польсько-українському державному кордоні. Нижче подаю розміщений на сайті Польського Радіо опис згаданого інтерв’ю, його стислий виклад та посилання на повну аудіоверсію. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на блог Голови Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голови Ради Польсько-Української Господарчої Палати Олега Дубіша.

Також з певним підтекстом та умислом, і враховуючи всі публічні і особисті дискусії на відповідну тему, я хочу в черговий раз поділитись з читачами ютубівським відео виконання в далекому 2004 році знаменитою польською групою Budka Suflera улюбленої мною пісні Takie tango.

Цей бомбезний польський шлягер, як на мене, є особливо символічним в умовах, які сьогодні склались в польсько-українських відносинах…

Всі посилання додаються.

Олег ДУБІШ

Олег Дубіш: ми не повинні дозволити зіпсувати стратегічне партнерство

Українців і поляків дуже вміло наштовхують одне на одного зовнішні і окремі внутрішні політичні сили, використовуючи загальноєвропейську аграрну кризу, – вважає голова ради Польсько-української господарчої палати Олег Дубіш.

Розмова із головою ради Польсько-української господарчої палати Олегом Дубішем.

Дорогуськ, 18.02.2024. Gротест фермерів на польсько-українському кордоні PAP/Wojtek Jargiło

Напруження по обидва боки польсько-українського кордону через експорт української агропродукції не спадає. Суспільства починають небезпечно скочуватися на шлях протистояння. І це дуже поганий розвиток подій, який на руку лише одній – третій стороні – путіну і росії, які розв’язали в Україні війну на винищення.

Держави – Польща та Україна – повинні покласти край цьому протистоянню і не дозволити інтересам окремих політичних, бізнесових та військово-політичних груп взяти гору над інтересами народу і суспільств.

Українців і поляків дуже вміло наштовхують одне на одного зовнішні і окремі внутрішні політичні сили, використовуючи загальноєвропейську аграрну кризу. Тут і використання проросійських провокаторів, і гра на емоціях простих поляків та українців, попри те, що проблеми в тому числі у веденні агровиробництва у кожної країни свої.

До суспільств і політиків обох країн апелює голова ради Польсько-української господарчої палати (з української сторони), голова правління Фонду польсько-українського партнерства Олег Дубіш.

Олег Дубіш вважає, що треба працювати і з українською аудиторією, і з польською аудиторією, і треба мати відповідні меседжі і на одну, і на другу сторону.

«Пам’ятаймо про те, що ми у війні, ми в критичній ситуації, і Україні, як нікому іншому, потрібна стабільна спина, міцний тил, надійні союзники і стабільне постачання військового та іншого реманенту і матеріальних активів, які є критично важливими сьогодні для нашого існування як держави і виживання. Ми повинні пам’ятати, попри всі провокації, попри всі негативні емоції, які зараз панують і наростають, про те, яку позицію польський народ зайняв в перші дні широкомасштабної агресії. Такої щирої підтримки, партнерства, солідарності ми не мали ні від кого.

Це виражалось тому, як були прийняті наші переселенці. Це виражалось тому, яку військову допомогу надавала Польща з першого дня початку широкомасштабної агресії. І ми не повинні позволити будь-яким провокаціям, емоціям, негативним враженням, змученням польського суспільства, нашим проблемам, ми не повинні позволити будь-якій соціальної, економічної групі, що в українському, що в польському суспільстві, домінувати над тим позитивним і над тим важливим, що є у відношенні українців і поляків, і в значенні Польщі для України».

Основний винуватець того, що робиться, говорить Олег Дубіш, – путін, і війна, яку він розпочав. І цю парадигму він закликає мати в голові і видавати оцінки тому, що відбувалося.

Проблеми, говорить голова ради українського представництва Польсько-української господарчої палати Олег Дубіш, є по обидва боки кордону, хоча, вважає він, несподівано спровоковані і спедальовані вони були з польської сторони. В першу чергу, переконаний Олег Дубіш, в основі лежать з одного боку економічні інтереси, а з іншого боку російські провокації.

«Ми маємо розуміти, що на відміну від України сільськогосподарське виробництво, сільське господарство, фермерство в Європі – це не про наш стиль ведення індустріального виробництва і великі заробітки певних груп, підприємливих людей на землі. В них сільськогосподарська політика – це про працевлаштування, про уклад європейський, про рівень життя і про продовольчу безпеку. І без сумніву треба пам’ятати, що село в Європі є основним реципієнтом всіх дотацій. І тут що відбувається? Розпочинається війна. Європа якби з солідарності, оголошує безмитну торгівлю, як підтримку Україні в її ситуації. Нам перекривають експорт на півдні. І на європейський ринок валюється, певна кількість сільськогосподарської продукції, до речі, не перероблена, яка разом з іншими факторами викликає певні негативні реакції у  певного сегменту людей, які працюють в аграрному комплексі Європи. Мені здається, що ми пропустили момент, коли з нас почали формувати таку «винну невістку».

Коли до ЄС входили поляки, вони мали величезні дискусії про тимчасові періоди, про загородні мити і так далі. Цього не було зроблено в нашому випадку, бо всі на хайпі чекали швидкої перемоги.

А паралельно Європа запустила процеси, пов’язані з так званим зеленим укладом, який ставить дуже жорсткі вимоги до європейських громадян, сільськогосподарських працівників, зокрема поляків.

«Безсумнівно, я звертаюся сам до себе, до наших співгромадян, не піддаваймося емоціям. Пам’ятаймо про те, що ми ц війні. Нам потрібна спина. Ми можемо скільки завгодно розказувати, що ми захищаємо всю Європу і так далі.

Я думаю, що еліти польського суспільства розуміють стратегічний інтерес польського народу. І ми не повинні дозволити через зернову ситуацію зіпсувати стратегічне партнерство», – говорить Олег Дубіш.

Слухайте повну розмову у доданому звуковому файлі

Розмовляв Володимир Гарматюк

https://www.polskieradio.pl/398/7862/Artykul/3339953

https://player.polskieradio.pl/kolejka