Чергова російська дезінформація. Модульне містечко в Полтаві та спотворена правда про Маріуполь
Ілюстрація: Radiosvoboda

Чергова російська дезінформація. Модульне містечко в Полтаві та спотворена правда про Маріуполь

На польськомовному TG-каналі Ruski Statek, який відомий в Польщі поширенням російської дезінформації був опублікований допис в якому пропагандисти порівнюють відкриття модульного містечка для переселенців в Полтаві із російськими «подарунками» людям в Маріуполі.

Його зміст наступний: «Віце-прем’єр-міністр уряду Ірина Верещук відкрила табір для біженців у Полтаві. Непогано для піонерського табору, але люди мають жити тут майже вічно. Порівняйте це з тим, що російські “агресори” подарували людям у Маріуполі.»

«Wicepremier rządu Rzeszy Irina Vereshchuk otworzyła obóz dla uchodźców w Połtawie. Nieźle jak na obóz pionierski, ale ludzie mają tu zamieszkać prawie na zawsze. Porównaj z tym, co rosyjscy „agresywni agresorzy” dali ludziom w Mariupolu».

Так, дійсно 22 липня 2023 року було відкрито модульне містечко для переселенців у Полтаві. Про це повідомляється на офіційному сайті Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

«Зведення та облаштування модульного містечка відбувалося спільними зусиллями міжнародних донорів та Полтавської ОВА в межах проєкту «Під безпечним дахом». Його реалізував Фонд міжнародної солідарності Польщі за фінансової підтримки Уряду Великої Британії. Загальна кількість складає 240 модулів, де можна розмістити до 300 осіб. Наразі тут уже проживають близько ста переселенців із Харківської, Донецької, Луганської, Запорізької та Дніпропетровської областей. Ірина Верещук оглянула умови проживання та поспілкувалася з мешканцями», – повідомляє Міністерство.

Однак, це місце тимчасового, а не постійного проживання, як стверджують прокремлівські дезінформатори. Така потреба існує, тому що 24 лютого 2022 року Росія розв’язала війну проти України, постійно відбуваються обстріли всієї території України, а частину території було окуповано.Це стало причиною масового переміщення – українці лишають свої домівки в пошуках безпеки та захисту.

«В Україні офіційно зареєстровано 4 867 106 ВПО, а за міжнародними оцінками кількість внутрішніх переселенців перевищує 7 мільйонів громадян. Ще понад 4 мільйони осіб зареєструвалися для отримання тимчасового захисту у Європі», повідомляється в звіті Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

І навіть незважаючи на велику кількість ВПО, держава не лишається осторонь, розроблені за підтримки міжнародних донорів різні програми підтримки: від коштів до житла.

Тепер давайте повернемося до теми Маріуполя і дезінформації про російські «подарунки».

До повномасштабного вторгнення РФ в Україну в Маріуполі проживало близько 500 тис. людей. Це було гарне, сучасне, розвинуте місто.

За інформацією Маріупольського міського голови Вадима Бойченка, у зруйнованому та тимчасово окупованому РФ місті Маріуполі загинуло понад 20 тис. людей. Це лише дані, які змогла підтвердити міська влада, коли вела підрахунок, поки її представники ще перебували в місті до початку березня.

«За офіційними нашими підтвердженими даними, більш ніж 20 тис. населення загинуло. Це те, що нам вдавалося рахувати. Ми спочатку намагалися записувати це. Потім вже не було такої можливості. Тому що був дуже щільний вогонь… Вони (війська РФ, – ред.) використовували авіацію, і кораблі зайшли в Азовське море. Цифра – дуже обережна. Тому що треба буде ще визначатися з цією цифрою, – пояснив міський голова.

За інформацією Бойченка кожної другої будівлі в місті не існує, тобто 50% міста знищено. 90% житлового фонду пошкоджено. Щоб приховати сліди своїх воєнних злочинів, окупанти зносять житлові будинки в місті та перетворюють місто на військову базу РФ. Ось такі «подарунки» отримали маріупольці від РФ.

І на завершення світлини «подарунків» Маріуполю від окупантів.

Олена Коцеруба

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства