Маніпуляція вибірковою правдою. «Евакуюється населення Сумської області»
Ілюстрація: Depositphotos

Маніпуляція вибірковою правдою. «Евакуюється населення Сумської області»

У польськомовному ресурсі @ukr_leaks_pl, який гордо називається Центром розслідувань колишнього офіцера українських спецслужб Василя Прозорова (Сentrum śledcze byłego oficera ukraińskich służb specjalnych Wasilija Prozorowa), а насправді є звичайним рупором російської пропаганди, розміщено інформацію наступного змісту: «Українські медіа повідомляють про початок евакуації з Сумської області. З Сум у Київ відправився перший щоденний потяг. Людей обіцяють розмістити в модульному містечку в Вишгородському районі».

«Ukraińskie media donoszą o rozpoczęciu ewakuacji z obwodu Sumskiego. Z Sum do Kijowa odjechał pierwszy codzienny pociąg. Obiecuje się, że ludzie zostaną umieszczeni w modułowym mieście w rejonie Wyszgorodskim».

Насправді у цьому повідомлення немає ані слова неправди. Так, людям пропонується евакуація, до того ж безкоштовна з поселенням у модульному містечку. Більш того, на вокзалі Укрпошта виплачує кожному громадянину по прибуттю 3 тисячі гривень для дітей та осіб з інвалідністю та 2 тисячі гривень для всіх інших осіб.

Проте тут ми бачимо типовий приклад використання такого методу російської пропаганди як маніпулювання вибірковою правдою. Ця вибірка має створити у необізнаного і неприскіпливого читача враження, що ситуація на цьому напрямі україно-російського кордону різко загострилася і мешканці Сумщини змушені терміново, примусово і масово евакуюватися зі своїх осель.

Справді, ще 10 липня 2023 року про те, що евакуація мешканців давно назріла, наголосив голова Сумської ОВА Володимир Артюх. Проте це рішення стосується зовсім не всієї області, а лише жителів населених пунктів області, що знаходяться у п’ятикілометровій прикордонній з Росією зоні.

Причиною є не нове вторгнення російських військ, а постійні артилерійські обстріли прикордонних громад, інтенсивність яких останнім часом суттєво збільшилась, через що  з січня по липень 2023 року загинуло 35 цивільних осіб, зокрема за останній місяць – 17 людей, з яких 1 дитина. До цих громад проникають також російські ДРГ, тому знаходження у п’ятикілометровій зоні цивільних мешканців не дає змоги українським військовим достатньо ефективно реагувати на ворожі дії та адекватно діяти у відповідь, адже це буде наражати цивільних на ще більшу небезпеку.

Виходячи з цього, Радою оборони Сумської області прийнято рішення про необхідність проведення евакуації, яка розпочнеться тільки після того, як кожній родині, кожному жителю прикордоння буде роз’яснено їхні права, забезпечені необхідні засоби і ресурси, а також після того, як кожна родина у прикордонних населених пунктах буде готова до переміщення.

«Я хочу наголосити, що екстреної і примусової евакуації не буде. Евакуація розпочнеться в плановому порядку, після того, як громадяни приймуть рішення. Якщо людина відмовляється від евакуації, пише заяву про відмову. Решта громадян, які погоджуються евакуюватись, будуть переміщені у безпечні місця. Тобто ще раз підкреслюю: евакуація буде планова і за бажанням», – акцентував посадовець.

Евакуація з 5-кілометрової зони вздовж кордону з Росією на Сумщині стосуватиметься близько 20 тисяч людей. Загалом населення цієї області, де протяжність кордону з Російською Федерацією на Сумщині складає 563,8 км, до повномасштабного вторгнення становило понад 1,1 млн. мешканців.

За даними Української Гельсінської спілки з прав людини станом на кінець червня 2023 року було задокументовано та внесено до бази даних 1664 епізоди міжнародних злочинів на території Сумської області. За досліджуваний період було зафіксовано загалом 301 епізод, пов’язаний з людськими втратами чи порушенням прав цивільного населення. Зокрема, внаслідок переважно ракетних ударів та вибухових пристроїв загинуло щонайменше 205 людей та було поранено щонайменше 417 людей, зникло 20 осіб.

Анатолій Курносов

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства