«Бути поляком»: ювілейний конкурс для дітей та молоді

«Бути поляком»: ювілейний конкурс для дітей та молоді

Фундація «Świat na Tak» запрошує дітей та молодь польського походження, а також дітей поляків, що проживають за межами Польщі, віком від шести до 22 років, до участі в XV конкурсі «Бути поляком» (модуль А). Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Monitor Wołyński.

«Ми розпочинаємо ювілейний XV конкурс «Бути поляком». Як і щороку, запрошуємо до участі в ньому дошкільнят, школярів та студентів. Для учасників, які подаватимуть на конкурс літературні твори та фільми, передбачена особлива тема, яка дозволить відкрити маловідомі події польської історії, часто дуже драматичні або навіть сенсаційні», – йдеться в запрошенні.

Конкурс покликаний ознайомити учасників з історією Польщі, переплетеною з історією їхніх родин, удосконалити навички польської мови, а також показати багатство бікультуралізму та двомовності. Він призначений для дітей та молоді польського походження, дітей поляків, які проживають за межами Польщі, у віці від шести до 22 років, за умови, що вони є учнями або студентами. Навчання в польській школі не є обов’язковою вимогою до учасників.

Для участі в конкурсі потрібно заповнити заявку, доступну на сайті www.bycpolakiem.pl, та відправити разом із роботою таким чином, як описано в правилах конкурсу (їх разом із заявкою можна завантажити тут: www.bycpolakiem.pl).

Головний критерій прийняття роботи на конкурс – це самостійне її виконання. Роботи, які виконані не самостійно, оцінювати не будуть. При використанні цитат, їх потрібно виділити відповідним чином (наприклад, за допомогою лапок або курсивом), а також вказати автора та використане джерело.

Форми конкурсних робіт (модуль А):

– художні роботи в будь-якій техніці;

– письмові роботи польською мовою, наприклад, оповідання, репортаж, інтерв’ю, вірш, мемуари, лист, есе, опис подій на основі розповідей близьких, друзів, знайомих або на основі архівних матеріалів (польська преса, кінорепортажі тощо). Роботи можуть бути доповнені ілюстраціями та фотографіями, які належать автору або походять із загальнодоступного джерела, яка має бути обов’язково вказане;

– фільми, зняті учасниками польською мовою.

Формальні вимоги до конкурсних робіт:

– робота повинна бути підписана ім’ям та прізвищем автора;

– художні та літературні твори в групах I, II, III, IV приймають тільки як індивідуальні твори;

– письмові роботи не повинні перевищувати 12 000 символів і шість сторінок формату А4, надрукованих шрифтом 12;

– відео не можуть бути довшими ніж 10 хвилин та повинні бути надіслані у форматі .mp4 через WeTransfer. Журі не оцінюватиме робіт, надісланих іншим способом. Відео можуть знімати групи учнів, але для представлення команди й, можливо, отримання нагороди повинен бути обраний один з авторів фільму.

Роботи конкурсантів оціненюватимуть у таких групах:

I група – художні роботи, 6–9 років;

II група – літературні твори, 10–13 років;

III група – літературні твори, 14–16 років;

IV група – літературні твори, 17–22 роки;

V група (у двох підгрупах: 9–15 років, 16–22 роки) – фільми.

Теми XV конкурсу «Бути поляком» для дітей та молоді (модуль А):

І група, художні роботи: «Традиції і звичаї в моєму рідному домі».

II, ІІІ і IV групи, літературні твори: «Знайди та опиши маловідому історичну, культурну, наукову подію, яка формує позитивний імідж Польщі, інтригує та варта поширення».

V група (10–22 роки), фільми: «Знайди маловідому історичну, культурну, наукову подію, яка формує позитивний імідж Польщі, інтригує та варта поширення, і зніми про неї фільм».

Календар XV конкурсу:

17 березня 2024 р. – останній термін подачі конкурсних робіт.

19–21 квітня 2024 р. – засідання журі у Варшаві.

30 квітня 2024 р. – оголошення результатів конкурсу (на сайті www.bycpolakiem.pl).

31 липня 2024 р. – урочисте завершення XV конкурсу.

4–6 жовтня 2024 р. – відкриття XVI конкурсу в Гаазі.

Нагороди:

– участь в урочистому завершенні XV конкурсу;

– група I – цінні подарунки та дипломи;

– групи II–V – навчальний візит до Польщі (липень/серпень 2024 р.), цінні подарунки, дипломи.

ВМ