Вища освіта в Польщі. Вступ в аспірантуру
Колаж: Юлія Кириченко / Наш вибір

Вища освіта в Польщі. Вступ в аспірантуру

Польща є однією з найбільш популярних країн, яку обирають українці для отримання вищої освіти. Однак навчанням на бакалавраті або магістратурі громадяни України не обмежуються. За останніми даними моніторингу Конференції ректорів академічних польських шкіл / Konferencja Rektorów Akademickich Szkół Polskich (KRASP) в Польщі навчається 192 аспіранти з України. Розповідаємо більше про вступ в аспірантуру. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

Система вищої освіти у Польщі складається з трьох рівнів: перший рівень, який завершується здобуттям ступеня бакалавра (пол. licencjata) або інженера, другий рівень – магістратура, третій – аспірантура (пол. studia doktoranckie). Крім того, польські вищі навчальні заклади, а також наукові та інші освітні установи пропонують широкий вибір програм післядипломної освіти. Всі рівні вищої освіти у Польщі доступні як для польських громадян, так і для іноземців, зокрема, українців.

Більше про вступ на бакалаврат та магістратуру у польські виші ми писали у нашому матеріалі «Вища освіта в Польщі. Вступ до польського вишу»

Докторська школа – що це?

Третім, найвищим, рівнем освіти у Польщі є аспірантура (пол. studia doktoranckie). З 2019 року навчання в аспірантурі у Польщі відбувається у докторських школах – пол. szkoła doktorska. Головною відмінністю від попередньої форми навчання аспірантів є інтердисциплінарний характер докторських шкіл – останні можуть діяти як при вищих навчальних закладах (академіях, університетах, політехніках), так і при наукових установах (інститутах Польської академії наук, наукових та міжнародних дослідних інститутах), які проводять наукову діяльність щонайменше з двох дисциплін. На практиці інтердисциплінарність навчання полягає в тому, що докторанти відвідують заняття не тільки з своєї дисципліни, а також з інших (але тільки з тих, з яких проводиться навчання у даній докторській школі).

Навчання у докторських школах є безплатним як для громадян Польщі, так і для іноземців. Кожен докторант забезпечується стипендією протягом 4 років навчання: на 1 та 2 курсі стипендія складає 37% від ставки професора (станом на липень 2023 року – це 2371,70 злотих брутто), на 3 та 4 курсі – 57% від ставки професора – 3653,70 злотих брутто.

Знайти докторську школу за обраною дисципліною або установою можна за посиланням.

Вступ

Набір до докторської школи відбувається на конкурсній основі на однакових умовах як для громадян Польщі, так і для іноземців. Іноземці можуть навчатись у докторських школах згідно з міжнародними угодами, угодами між університетами, рішенням міністра освіти Польщі або директорів Національної агенції академічних обмінів (NAWA), або Національного центру науки (NCN), рішенням ректора або очільника установи, де проходитиме навчання.

Умовою вступу в аспірантуру є закінчена вища освіта – тобто диплом магістра або рівнозначний йому. У випадку диплома, отриманого за кордоном (наприклад, в Україні), він повинен визнаватись у Польщі. Для підтвердження здобутої раніше освіти можуть вимагати нострифікацію диплома та/або апостиль. Згідно з міжнародними угодами між Україною та Польщею, дипломи, видані до 20 червня 2006 року не вимагають нострифікації та визнаються рівноцінними до польських документів про вищу освіту. Дипломи ж видані після цього терміну вимагають нострифікації (процес підтвердження диплома та відповідної класифікації, що застосовується до так званих регульованих професій – перевірити необхідність нострифікації диплома можна за посиланням). Зверніть увагу, що громадяни України, які прибули до Польщі у звʼязку з війною та знайшли тут прихисток, звільнені від обовʼязку надавати оригінали документів про освіту для їхньої нострифікації, а також можуть отримати фінансову допомогу для проведення цієї процедури.

Колаж: Юлія Кириченко / Наш вибір

Вступ до докторської школи відбувається на конкурсній основі. Спеціальна комісія оцінює дослідницький проєкт та науковий доробок кандидата. Дослідницький проєкт – це короткий опис (зазвичай до 10 сторінок) майбутньої докторської дисертації. 

Опис повинен містити інформацію про дослідницьку проблему/гіпотезу, попередні дослідження в цій темі, наукові завдання, які ставить перед собою докторант, аналіз ризиків під час написання роботи, приблизна структура майбутньої роботи та список головної літератури та джерел. Опис дослідницького проєкту повинен показати, що кандидат знайомий з основами ведення наукової роботи, має ідею на актуальне дослідження та володіє базовими знаннями з дисципліни. 

Крім дослідницького проєкту, під час вступу до докторської школи оцінюються також попередні наукові досягнення кандидата. До них входять публікації наукових статей, монографій або розділів в них, участь у наукових конференціях, участь у дослідницьких грантах, діяльність у наукових гуртках або товариствах, отримані стипендії та нагороди.

Також всі кандидати повинні надати документ, що підтверджує згоду наукового керівника опікуватись вашою науковою роботою, тому наукового керівника слід обрати ще на моменті підготовки документів до вступу. Зазвичай на сайтах докторських шкіл є перелік наукових керівників за дисциплінами, там можна знайти інформацію про їхні наукові зацікавлення та досягнення, а також контакти та години консультацій, під час яких і можна домовитись про майбутню співпрацю.

Вступники з-за кордону, у тому числі з України, повинні додатково надати документ про медичне страхування (медична страховка для виїзду за кордон або відповідний документ від ZUS (Управління соціального страхування)); документ, що підтверджує знання польської мови (у випадку вибору польської мови навчання; зазвичай на цьому етапі вимагається державний сертифікат з польської мінімум на рівні В1) або англійської мови (у випадку вибору англійської мови навчання). 

Детальні критерії вступу та перелік необхідних документів до докторської школи визначає університет або інша установа, яка проводить набір. Тому інформацію про вступ завжди варто перевіряти у конкретних докторських школах. 

Навчання

Навчання у докторській школі триває 4 роки, протягом яких докторант повинен відвідувати заняття, займатись науковою діяльністю (брати участь у конференціях, публікувати наукові статті, брати участь у реалізації наукових грантів тощо) та, найголовніше, провести наукове дослідження та написати дисертацію. Варто памʼятати, що одного лише навчання у докторській школі недостатньо для отримання наукового ступеня. Саме захист дисертації є підставою надання докторанту наукового ступеня доктора наук (відповідник у старій українській системі – кандидат наук з певної дисципліни). 

Програма навчання та вимоги до докторантів прописані в статутах окремих докторських шкіл. Ці документи є публічними і з ними можна ознайомитись ще до вступу до школи. 

Підготувала Анастасія Верховецька