27 лютого відбудеться зустріч країн-учасниць Вишеградської групи
Ілюстраційне фото CC0 Domena publiczna https://pxhere.com/pl/photo/743550

27 лютого відбудеться зустріч країн-учасниць Вишеградської групи

У Вишеградській групі прем’єр-міністри обговорять, серед іншого, питання енергетичної безпеки та нелегальної міграції. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск розпочав робочий візит до Праги, де зустрінеться з очільником чеського уряду Петром Фіалою та візьме участь у зустрічі прем’єр-міністрів країн Вишеградської групи.

Окрім Польщі та Чехії, до неї входять Угорщина та Словаччина.

У Вишеградській групі прем’єр-міністри обговорять, серед іншого, питання енергетичної безпеки та нелегальної міграції. Питанням, яке викликає розбіжності поглядів між країнами Вишеградської групи, є війна в Україні.

Будапешт і Братислава виступають проти військової допомоги Києву, а прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо останніми днями зазнав критики за відтворення російського наративу.

Очільник чеського уряду Петр Фіала заявив, що, попри розбіжності, між сусідніми країнами слід підтримувати діалог: «Яку ми маємо альтернативу? Якщо ми не будемо обговорювати, то це може заблокувати важливі рішення на рівні ЄС. Стане зрозуміло, чи зможемо ми домовитися про конкретні проєкти, чи цей формат завершиться».

Дональд Туск оцінив, що від зустрічі в чеській столиці може залежати майбутнє Вишеградської групи. За його словами, немає жодних підстав для того, щоб країни регіону не були солідарними у своїй підтримці України.

Польський прем’єр завершить свій візит до Праги зустріччю з президентом Чехії.

IAR/А.Л.