Очільники України та Угорщини поговорили в межах інавгурації президента Аргентини
Президент України Володимир Зеленський PRdU/Христина Пічкур

Очільники України та Угорщини поговорили в межах інавгурації президента Аргентини

В офісі Зеленського не коментували зустріч з Орбаном. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Президент України Володимир Зеленський провів коротку розмову з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном під час церемонії приведення до присяги Хав’єра Мілея як нового президента Аргентини, повідомляють українські ЗМІ. Угорщина виступає проти інтеграції України в ЄС.

Розмова була показана на ютюб-каналі Сенату Аргентини. На записі видно, як Зеленський слухає Орбана, а потім щось йому пояснює. Голосів політиків у фільмі не чути. 

В офісі Зеленського не коментували зустріч з Орбаном. У повідомленні про його візит до Аргентини повідомлялося лише про його «неформальні переговори з очільниками держав і урядів інших країн».

Угорщина виступає проти початку переговорів про вступ України до Євросоюзу та зміни бюджету ЄС з метою подальшої фінансової допомоги Києву. У середу правляча партія Угорщини «Фідес» внесла до парламенту проєкт резолюції проти початку таких переговорів.

Раніше Орбан направив президенту Європейської ради Шарлю Мішелю два листи, в яких вимагав «стратегічної дискусії» щодо поточної політики ЄС щодо війни Росії проти України. В одному з листів він також зазначив, що очікування того, що на засіданні Європейської Ради може бути ухвалене рішення про початок переговорів про вступ України до ЄС, є невиправданими.

Україна подала заявку на членство в ЄС у лютому 2022 року, а в червні минулого року Європейська рада надала Україні статус країни-кандидата. Рішення про початок переговорів про вступ має бути ухвалене на саміті в Брюсселі в середині грудня. Воно має бути прийняте одноголосно.

Угорці висувають Україні претензії щонайменше з осені 2017 року, коли український парламент ухвалив новий закон про освіту. У Будапешті стверджують, що це зачіпає права угорської меншини в українському Закарпатті, оскільки обмежує право на освіту рідною мовою.

Через суперечку Угорщина роками блокувала засідання Комісії Україна-НАТО на найвищому рівні. Проте останнім часом українська сторона висловила готовність говорити про можливі зміни в нормативно-правовій базі щодо нацменшин.

Парламент у Києві ухвалив новий закон про національні меншини, який врахував вимоги Ради Європи.

PAP/І.Я.