Перша леді Польщі відвідала Луцьк

Перша леді Польщі відвідала Луцьк

У рамках акції «Допомога полякам на Сході» Луцьк відвідала перша леді Польщі Агата Корнгаузер-Дуда. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Monitor Wołyński.

24 листопада перша леді Польщі Агата Корнгаузер-Дуда зустрілася в Луцьку з представниками польських організацій із Волинської, Рівненської та Тернопільської областей.

«Це перша з міжвоєнного періоду дружина президента Республіки Польща, яка прибула до Луцька, останньою була пані Мосціцька», – сказав Генеральний консул РП у Луцьку Славомір Місяк, розпочинаючи зустріч у Музейному просторі «Окольний замок». Варто нагадати, що цей музей був створений у результаті реалізації спільного проєкту Луцька та Любліна в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща–Білорусь–Україна 2014–2020.

Агата Корнгаузер-Дуда прибула до Луцька в рамках програми «Допомога полякам на Сході». Ця ініціатива має за собою вже семирічну традицію і охопила ті країни, в яких здавна проживають поляки.

«Завдяки щедрості благодійників вдається зібрати кошти, щоб купити всі ті речі, які зараз найбільше потрібні. Ця акція стала можливою також завдяки величезній допомозі державних інституцій, зокрема Канцелярії президента, Бюро національної безпеки, Міністерства закордонних справ і дипломатичних установ», – сказала перша леді.

Під час візиту Агата Корнгаузер-Дуда передала привезені речі польським організаціям, які діють у Луцькому консульському окрузі.

«Я знаю, що вони надійдуть не тільки до поляків, які живуть в окрузі, а й слугуватимуть також усім тим, хто потребує допомоги внаслідок воєнних дій. Я знаю, що ви активно їм допомагаєте», – сказала дружина президента Польщі.

Вона підкреслила, що акція «Допомога полякам на Сході» – це вираз солідарності поляків, які живуть у Польщі та на Заході, з поляками зі Сходу, а також вираз вдячності за плекання і культивування польськості. Агата Корнгаузер-Дуда подякувала за збереження польських традицій, вивчення польської мови та піклування про польські поховання.

«Після початку повномасштабної війни акція «Допомога полякам на Сході» дещо змінила свій формат і перетворилася на акцію допомоги Україні, тобто не лише полякам, які тут живуть, а всім, хто залишився в охопленій війною країні. Ми допомагаємо також тим, хто вирішив знайти прихисток у нас у Польщі. Нам вдалося передати майже 80 вантажів допомоги в Україну. Я перебуваю на постійному зв’язку з Оленою Зеленською. Після мого останнього візиту до Львова я дізналася, що потрібні спеціалізовані курси для українських лікарів, які почали стикатися з абсолютно іншими випадками, ніж перед війною. Завдяки співпраці з Оленою Зеленською і нашими міністерствами вдалося провести тренінги для 200 українських лікарів та медичних рятівників. Окрім того, ми організували тренінги для 60 пожежників-добровольців», – сказала перша леді Польщі. Також дружина президента розповіла про різноманітні ініціативи підтримки в інших сферах.

У зв’язку з наближенням Різдва, Агата Корнгаузер-Дуда побажала благословенних, спокійних свят і такого омріяного миру.

Представники різних польських кіл мали можливість порозмовляти з дружиною президента та зробити спільні фото. Духовенство, вчителі та місцеві польські діячі поділилися своїми проблемами та ідеями.

«Ви – герої для мене», – сказала перша леді, підкреслюючи їхні зусилля, скеровані на допомогу потребуючим.

Під час перебування в Луцьку Агата Корнгаузер-Дуда побувала з візитом у світлиці благодійної організації «Карітас-Спес-Луцьк», яка діє при римо-католицькій парафії Святих Апостолів Петра і Павла в Луцьку. Діти приготували пам’ятку для першої леді – серце, намальоване білим, червоним, жовтим і блакитним кольорами, а також отримали подарунки від Агати Корнгаузер-Дуди.

Наталя Денисюк

Фото: Анатолій Оліх