На могилах поляків на Байковому кладовищі у Києві у День усіх святих запалили свічки
Ілюстраційне фото PAP/Marcin Bielecki

На могилах поляків на Байковому кладовищі у Києві у День усіх святих запалили свічки

Київські поляки, як і щороку, прибрали могили на Байковому кладовищі у межах акції «Збережемо від забуття могили наших предків». На кладовищі знаходиться ділянка поховання 114 легіонерів, полеглих у війні з більшовиками в 1920 році. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У середу, 1 листопада, у День усіх святих у Києві на польських могилах запалили свічки. Раніше представники польської меншини столиці України також прибрали могили на найстарішому некрополі Києва — Байковому кладовищі. З подробицями — Павел Бушко:

«Київські поляки, як і щороку, прибрали могили на Байковому кладовищі у межах акції “Збережемо від забуття могили наших предків”. На кладовищі знаходиться сектор поховання 114 легіонерів, полеглих у війні з більшовиками в 1920 році. Там також поховані художник Вільгельм Котарбінський, Юзеф Завадський, який у XIX столітті був мером Києва, відомий київський книготорговець і видавець Лєон Ідзіковський та багато інших поляків.

“Понад 20 років ми доглядаємо польські могили на Байковому цвинтарі. Ми дбаємо про те, щоб вони не були знищені і щоб наша польська присутність у Києві не стерлася із пам’яті”, — наголосив багаторічний координатор кампанії догляду за польськими могилами Ростислав Рачинський.

Свічки запалили також у Биківні під Києвом, де поховано понад три тисячі поляків, убитих у Катині. Це також місце спочинку в безіменних могилах понад 100 тисяч жертв сталінських репресій — у тому числі жертв так званої антипольської операції НКВС».

IAR/Т.А.