У Берліні відкриють виставку про польських дипломатів, які допомагали євреям
Grupa Ładosia Twitter/@InstytutPileckiego

У Берліні відкриють виставку про польських дипломатів, які допомагали євреям

Виставка присвячена Групі Ладося – дипломатам, які були причетні до видачі нелегальних паспортів, що рятували євреїв від знищення. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У берлінській філії Інституту Пілецького відкриється виставка, присвячена Групі Ладося.

Виставка розповідає про дипломатів, які були причетні до видачі нелегальних паспортів, що врятували євреїв від знищення.

Діяльність дипломатів, зосереджених навколо колишнього заступника голови Міністерства закордонних справ Другої Речі Посполитої Александра Ладося, вимагала вимагала креативності. Основним завданням групи, що діяла зі Швейцарії, було отримання паспортів країн Латинської Америки для євреїв, володіння якими давало їм більше шансів на виживання. 

На виставці будуть представлені рукописні нотатки, листування та джерела, завдяки яким було ідентифіковано імена, що фігурують у документах того часу.

Керівниця берлінської філії Інституту Пілецького Ганна Радзейовська зазначила, що дослідження останніх років про діяльність поляків, які допомагали євреям, показали «масштаб і унікальність» цієї групи. На відкритті виставки також виступлять британський історик Роджер Мурхаус і посол Польщі в Німеччині Даріуш Павлось.

Берлінська виставка, присвячена Групі Ладося, доступна для відвідувачів до середини лютого. 

IAR/І.Т.