Голова Конференції єпископів України: будь-які прояви підтримки «русского міра» – неприпустимі
Ілюстраційне фото, Папа Римський Франциск PAP/EPA/MASSIMO PERCOSSI

Голова Конференції єпископів України: будь-які прояви підтримки «русского міра» – неприпустимі

У відеозверненні до російської католицької молоді, оприлюдненому 25 серпня, Папа Римський Франциск сказав: «(…) Ви – нащадки великої Матінки Росії, крокуйте вперед з цим. І дякую вам – дякую за ваш спосіб бути, за ваш спосіб бути росіянами». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Голова Конференції єпископів Римсько-Католицької Церкви в Україні видав офіційну заяву щодо ситуації навколо звернення Святішого Отця до учасників Всеросійської зустрічі католицької молоді в Санкт-Петербурзі.

За словами Голови Конференції єпископів України, «будь-які прояви підтримки “русского міра”  – неприпустимі».

«Велике незрозуміння та біль викликали серед вірян нашої Церкви в Україні та за кордоном фрагмент з виступу Святішого Отця під час Всеросійської зустрічі католицької молоді, що відбулась 25 серпня 2023 року. Безперечно, це звернення в цілому було підтримкою пастиря для своїх вірян, духовного отця – до своїх дітей. Однак згадка про “велику Росію”, з її величною культурою та людяністю, на жаль засвідчують подальше існування міфу про гуманізм та велич держави, яка вже 9 років веде проти України кровопролитну та жорстоку війну. Згадані висловлювання для нас є болючими та викликають занепокоєння», – йдеться у заяві.

Як говорить Голова Конференції єпископів України, «беручи до уваги та пам’ятаючи все, що Папа Франциск робив і робить для України, немає сумнівів щодо його підтримки українського народу».

«Цю підтримку він виражає постійно та голосно, не дозволяючи світові забути про стражденний український народ. Ми переконані, що подібні непорозуміння викликані браком відповідного діалогу між Папою та Україною, на церковному та дипломатичному рівні. Сподіваємося, що зворотна реакція від українського суспільства на вищезгадані слова допоможе виправити ситуацію тепер та уникнути непорозумінь у майбутньому», – зазначає єпископ.

Нагадаємо, що у відеозверненні до російської католицької молоді, опублікованому 25 серпня на сайті римо-католицької архієпархії Божої Матері в Москві, Папа Римський Франциск сказав: «Ніколи не забувайте про спадщину. Ви — нащадки великої Росії: великої Росії святих, правителів, великої Росії Петра І, Катерини ІІ, тієї імперії – великої, освіченої, (держави, ред.) великої культури та великої людяності. Ніколи не відмовляйтеся від цієї спадщини. Ви – нащадки великої Матінки Росії, крокуйте вперед з цим. І дякую вам – дякую за ваш спосіб бути, за ваш спосіб бути росіянами».

Офіційний сайт Римсько-Католицької Церкви в Україні/Х.П.