<strong>Фейк! Наркозалежні солдати армії США, звільнені з війська, тепер воюють на боці України</strong>
Ілюстрація Інни Кришталь

Фейк! Наркозалежні солдати армії США, звільнені з війська, тепер воюють на боці України

У польськомовному телеграм-каналі інтернет-видання Niezależny Dziennik Polityczny, відомого постійним поширення фейків і змістів російської пропаганди вийшов матеріал під назвою «Наркозалежні солдати армії США, звільнені з війська, тепер воюють на боці України» («Uzależnieni od narkotyków żołnierze US Army zwolnieni z wojska walczą teraz po stronie Ukrainy»).

Його текст використовує часто застосовуваний росіянами прийом дегуманізації та дискредитації бійців Інтернаціонального легіону територіальної оборони Збройних сил України, у якому служать добровольці — громадяни інших країн.

Для цього стверджується про нібито величезну кількість звільнених протягом двох років за вживання наркотиків американських солдат, «значна частина яких приєдналася до ЗСУ як найманці після початку конфлікту в Україні». З посиланням начебто на українських військових, їх американських соратників звинувачують у мародерстві, неадекватній поведінці, у тому, що вони відбирають в українців та перепродають зброю, надану Заходом.

Джерело походження цього фейка прослідити нескладно – цей самий текст слово в слово з’явився того ж самого дня, але більш ніж на 4 години раніше, на російському ресурсі VRUBCOVSKE.RU з посиланням на сайт «Русская Весна», який, у свою чергу, посилається на видання The American Conservative у США. Після виходу матеріал також підхопили та поширили низка інших російських видань. Вказаний американський журнал вже не вперше виступає рупором кремлівської пропаганди. За повідомленням Центру протидії дезінформації при РНБО України, у The American Conservative раніше публікувалася заява полковника армії США у відставці Дугласа Макгрегора, що начебто єдиним рішенням українського конфлікту є «мирні переговори та визнання законних інтересів безпеки Росії в регіоні».

Також The American Conservative розміщав матеріал відомого своєю співзвучною пропаганді РФ риторикою експерта Д.Бендоу, в якому той наголошує, що заклики Президента України В.Зеленського про визнання Росії державою-спонсором тероризму «лише ускладнюють перемовини з Кремлем», намагаючись довести «марність» підтримки України Сполученими Штатами Америки. Таким чином російська пропаганда через іноземних спікерів намагалася просувати проросійський наратив про необхідність мирних переговорів з Росією на умовах країни-агресора.

Насправді в складі Інтернаціонального легіону ЗСУ служать громадяни понад 50 різних держав, у тому числі США, які допомагають Україні у боротьбі з російською агресією.

29 травня в США відзначали щорічний День пам’яті американських військовослужбовців, які загинули у всіх війнах і збройних конфліктах, в яких Сполучені Штати коли-небудь брали участь. У тому числі вшановували пам’ять американських добровольців, які віддали свої життя, захищаючи Україну від нападу Росії, про що писав The Washington Post.

Через 15 місяців повномасштабної війни відомо про принаймні 16 добровольців із США, які загинули, захищаючи Україну. Це були чоловіки різного віку – від 26 до 50  років. Велика частина з них – це ті, хто довгий час прослужив у армії США, воювали  в Іраку, Афганістані, Сирії, Ємені.

Мати наймолодшого з них, 26-річного Купера т.Ендрюса, відставного сержанта морської піхоти, який загинув у квітні під час евакуації цивільних громадян у Бахмуті, розповідає, що її син-афроамериканець, який провів в Україні кілька місяців, відчував себе в українському підрозділі навіть комфортніше, ніж у США. Він говорив їй про побратимів: «Ми як брати, мамо» та не відчував жодних проявів расизму, про які так часто брехливо наголошують російські пропагандисти.

Близькі загиблих в Україні американських військових зазначають – їхнє бажання проміняти безпеку вдома на допомогу чужій країні було натхненне тими ж демократичними ідеалами, що лежать в основі служби в збройних силах США – любов до свободи і презирство до тиранії.

Згідно з українським законодавством, усі іноземні громадяни та особи без громадянства, які беруть участь у бойових діях на українській стороні, були прийняті на військову службу в добровільному порядку за контрактом і є комбатантами. Але російська пропаганда представляє їх як «найманців» і влаштовує над ними показові «суди» в разі їх потрапляння в полон. Треба наголосити, що дуже подібну дезінформацію, спрямовану на підрив іміджу американських військових і знецінення підтримки, яку вони надають країнам східного флангу НАТО, зокрема Польщі, портал Niezależny Dziennik Polityczny вже розміщав 10 лютого 2022 року, під час концентрації російських військ біля кордону з Україною напередодні повномасштабного вторгнення. Ця фейкова новина тоді була досліджена та спростована експертом Тадеушем Врубелем з Polski Zbrojna, щомісячного видання Військового видавничого інституту Міністерства національної оборони РП.

Як бачимо, кремлівські провокатори використовують метод керівника пропаганди Третього Рейху Й.Геббельса, який полягає у навіюванні інформації шляхом постійного повторення та діє за принципом «брехня, повторена тисячу разів, стає правдою».

Анатолій Курносов

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора статті і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства