Дезінформація і маніпуляція: колишній вчитель київської школи став ще однією жертвою українських репресій
Ілюстрація: офіційна сторінка в Facebook Служби безпеки України

Дезінформація і маніпуляція: колишній вчитель київської школи став ще однією жертвою українських репресій

Днями на польськомовному ресурсі UKR LEAKS, який пише про себе, що він є «Центром розслідувань UKR LEAKS колишнього офіцера українських спецслужб Василя Прозорова», а насправді це канал зрадника України, поширено допис про те, що «колишній вчитель київської школи став жертвою українських репресій». Його зміст наступний: «Ще одна жертва українських репресій: цього разу це колишній вчитель київської школи. Його затримали, звинувативши в російській пропаганді серед колишніх учнів. Вчитель нібито популяризував ідеї Андрія Ткачова, священника-блогера Російської православної церкви, і «нав’язував постулати «рашизму».

Почнемо з медіаресурсу, який поширив допис, а точніше із його власника, Василя Прозорова, який є колишнім офіцером Служби безпеки України. В 2019 році він втік до Росії і на прес-конференції в Москві в березні того ж року розповів: «Мене звати Прозоров Василь Миколайович. З 99 року до 2018 року я був співробітником Служби безпеки України, причому з травня 2014 року я працював у центральному апараті, а саме у штабі антитерористичного центру СБУ. З квітня 2014 року я абсолютно добровільно, з ідеологічних мотивів, сприяв спецслужбам Російської Федерації в отриманні інформації про діяльність українських силових структур, зокрема в районі проведення АТО». Тобто сам визнав себе зрадником України.

«Показово, що Василь Прозоров був звільнений з посади старшого консультанта-експерта одного з відділів штабу АТЦ Служби безпеки України через службову невідповідність – систематичне вживання алкоголю на робочому місці, дискредитацію звання офіцера. Пропивши честь офіцера, Прозоров вирішив торгувати совістю та військовою присягою, знайшовши у ФСБ РФ «гідних» покупців. Але ця потвора має пам’ятати долю Іуди. Справа лише часу» , – так охарактеризували Прозорова в СБУ.

Таким чином, варто піддавати сумніву достовірність інформації, яка поширюється через медіаресурси, пов’язані з Прозоровим.

Тепер давайте повернемося до тексту допису. Найперше, що кидається в очі – це голослівний вислів – жертва українських репресій. Василь Прозоров, який сам визнав себе зрадником України, використовує слово «репресії» для створення негативного зображення дій української влади. Це є частиною його спроби маніпулювати громадською думкою та спотворювати реальність.

Тепер давайте подивимось, що про затримання колишнього вчителя пишуть в офіційних джерелах України. 21 липня 2021 року на офіційній сторінці СБУ у Facebook було повідомлено, що СБУ затримала двох проросійських агітаторів, один із яких є колишнім учителем Київського ліцею.

Ілюстрація: офіційна сторінка в Facebook Служби безпеки України

Служба безпеки інформує, що заблокувала у Києві і на Харківщині підривну діяльність ще двох прихильників рашизму, які виправдовували збройну агресію РФ проти України. Зловмисники повторювали наративи кремля в ефірах російських медіа, а також під час спілкування серед своїх знайомих.

Ілюстрація: офіційна сторінка в Facebook Служби безпеки України

Зокрема, у Києві викрито колишнього викладача одного з ліцеїв Києва, який пропагував серед своїх колишніх учнів ідеї священника-блогера РПЦ Андрія Ткачова, якому СБУ раніше повідомила про підозру за заклики до знищення українських міст.

Також він намагався нав’язувати постулати рашизму під авторством російського псевдоісторика Євгена Спіцина, який заперечував існування України як суверенної держави.

Крім того, ворожий пропагандист схиляв знайомих громадян призовного віку «відкошувати» від служби у лавах Сил оборони і вихваляв очільників кремля.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили обом фігурантам про підозру за ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Триває розслідування. Зловмисникам загрожує до 8 років увʼязнення.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ у м. Києві та Київській і Харківській областях за процесуального керівництва органів прокуратури.

Повідомлення Служби безпеки України проілюстровано світлинами, зробленими під час обшуків, на яких зображена російська символіка, брошури по «деукраинизации», патрони, тощо.

Тобто, Прозоров намагався подати інформацію як переслідування безневинного вчителя, в той час як має місце відкрита робота і одного і другого на користь ворога. Бо ж подібне завжди притягує подібне

Олена Коцеруба

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства