“Українська весна”: у Познані відбудеться 16 фестиваль української культури

“Українська весна”: у Познані відбудеться 16 фестиваль української культури

З 5 по 9 жовтня 2023 року у Познані пройде фестиваль «Українська весна». Це одна з найбільших подій, котра популяризує українську культуру у Польщі. Цього року гості фестивалю зможуть відвідати фотовиставку, літературну зустріч, два концерти, взяти участь у мистецьких майстер-класах для дітей, а також переглянути п’єсу та два сучасні українські фільми. Вхід вільний. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

«Українська весна» – щорічний Міжнародний фестиваль української культури, який традиційно проходить в Познані. Цього року події заплановані на 5–9 жовтня. Протягом 5 днів глядачі зможуть відвідати 8 різних заходів. Фестиваль був співфінансований з бюджету самоврядування Великопольського воєводства, культурного порталу «Культура в центрі» та міста Познань. Організатором фестивалю є суспільно-культурне товариство «Польща-Україна», а співорганізатором – культурний центр Zamek у Познані.

Програма фестивалю:

Фотовиставка «Не війна»

Коли: 5 жовтня
Де: Atelier WIMAR / Товариство Лазенга Познанська (вулиця Святого Марчіна 75 / Św. Marcina 75).
Час: 18:00
Вхід вільний.

Фотовиставка показує протистояння російській агресії та розповідає про життя в Україні перед повномасштабною війною. «Ми не маємо наміру прикрашати довоєнну дійсність (яка була важка), але й не маємо наміру подавати її в темних фарбах. Ми хочемо надіслати чіткий меседж відвідувачам: після війни повертаймося до життя. До життя, яке ми пам’ятаємо, про яке ми мріємо, яке буде справжнім і мирним, наскільки це можливо», – читаємо на сторінці події у фейсбуці.

До уваги глядачів – документальна фотографія на соціальну та пейзажну тематику, а також серія портретів. У рамах виставки буде представлено роботи українських фотографів: Дмитра Богачука, Вікторії Сорочинської та Марти Сирко.

Кінопоказ «Мої думки тихі»

Коли: 6 жовтня
Де: Велика зала, культурний центр Zamek (вулиця Святого Марчіна 80 / Św. Marcina 80).
Час: 17:00
Потрібно взяти безплатні вхідні квитки в касі культурного центру Zamek.

Лірична комедія «Мої думки тихі» – це історія про молодого звукорежисера Вадима. Зазнавши безліч невдач в роботі та особистому житті, він отримує шанс розпочати все спочатку. Просте завдання – записати голоси закарпатських тварин – може стати його шансом назавжди залишити «незручну Україну» і вирушити в «привабливу Канаду», якомога далі від проблем. Однак все виявляється набагато складніше, коли головним супутником у новій роботі стає мама Вадима.

Головні ролі у фільмі виконали  Ірма Вітовська та Андрій Лідаговський. Режисер стрічки – Антоніо Лукіч. Світова прем’єра комедії відбулась у секції East of the West 54-го Міжнародного кінофестивалю у Карлових Варах, де фільм отримав Спеціальну нагороду журі – «Кришталевий глобус».

Стрічка здобула «Приз глядацьких симпатій» у Національному конкурсі 10-го Одеського міжнародного кінофестивалю та перемогла в чотирьох номінаціях Національної кінопремії «Золота Дзиґа»: у категоріях «Найкращий фільм», «Найкращий сценарій», «Найкраща жіноча роль» та «Відкриття року».

Після перегляду глядачі зможуть взяти участь в обговоренні стрічки.

Кінопоказ «Стоп-земля»

Коли: 6 жовтня
Де: Велика зала, культурний центр Zamek (вулиця Святого Марчіна 80 / Św. Marcina 80).
Час: 19:30
Потрібно взяти безплатні вхідні квитки в касі культурного центру Zamek.

«Стоп-Земля» – український ігровий фільм 2021 року режисерки Катерини Горностай. Стрічка розповідає про 16-річну інтровертну школярку Машу, яка вчиться у звичайній київській школі в 11-А класі. Переживаючи напружену шкільну буденність, її близькі друзі Яна та Сєня допомагають не почуватися відсторонено в колективі. Окрім майбутніх екзаменів, вийти з зони комфорту Машу змушує закоханість в однокласника Сашу. Маша розуміє, що якщо вона не наважиться – ніколи не знатиме, чи є взаємним її кохання до хлопця.

Міжнародний фестивальний реліз фільму відбувся 1 березня 2021 року на 71-му Берлінському міжнародному кінофестивалі, де стрічка отримала нагороду «Кришталевий ведмідь» юнацького журі конкурсної програми Generation 14plus. Український фестивальний реліз фільму відбувся 19 серпня 2021 року на 12-му Одеському міжнародного кінофестивалі, де стрічка отримала головну нагороду фестивалю.

Після перегляду глядачі зможуть взяти участь в обговоренні стрічки.

Нагадаємо, стрічки «Стоп-Земля» та «Мої думки тихі» увійшли до добірки найкращих українських фільмів доби незалежності від «Нашого вибору». 

Літературна зустріч «Дім в кішені»

Коли: 7 жовтня
Де: Sala Pod Garem, культурний центр Zamek (вулиця Святого Марчіна 80 / Św. Marcina 80).
Час: 17:00
Вхід вільний

Вечір-зустріч пам’яті письменниці Вікторії Амеліної та поета Володимира Вакуленка, вбитих під час повномасштабного російського вторгнення в Україну. У зустрічі візьмуть участь літературні перекладачі Катажина Котинська, Марчін Гачковський та журналістка Ольга Русіна.

Під час зустрічі буде представлено біографічні матеріали про вшанованих авторів та фрагменти їх творів у виконанні акторів і актрис.

Вікторія Амеліна (1986–2023) – українська письменниця, дебютувала у 2014 році романом «Синдром листопада, або Homo Compatiens». Роман «Дім для дому» (2017) увійшов до фінальних списків низки літературних премій, зокрема премії ЮНЕСКО «Місто літератури». У 2021 році стала лауреаткою літературної премії імені Джозефа Конрада від Польського інституту в Києві. У 2022 році була стипендіаткою програми Gaude Polonia Міністерства культури і національної спадщини Польщі. Членкиня українського ПЕН-клубу.

Володимир Вакуленко (1972–2022) – прозаїк, поет, перекладач і громадський діяч, автор тринадцяти книжок, лауреат численних літературних премій, зокрема Міжнародної літературної премії імені Олексія Ульяненка за роман «Кладовище сердець». З ініціативи Вікторії Амеліної посмертно було видано щоденник Вакуленка, який письменник вів під час російської окупації.

Катажина Котинська – перекладачка та літературознавиця, професорка Інституту східнослов’янської філології Ягеллонського університету, лауреатка премії «Ангелус» за переклад роману Оксани Забужко «Музей покинутих секретів».

Ольга Русіна – журналістка, письменниця та перекладачка. Її книжка «Сестричка» отримала нагороду дитячих симпатій на Львівському міжнародному літературному фестивалі. Членкиня українського ПЕН-клубу.

Марчін Гачковський – історик, літературознавець, перекладач, співзасновник перекладацького порталу Rozstaje. Книги «Доця» Тамари Дуди та «Світлий шлях» Станіслава Асєєва у його перекладі увійшли до фінальної сімки премії Angelus 2023.

Концерт хору «Журавлі»

Коли: 7 жовтня
Де: Велика зала, культурний центр Zamek (вулиця Святого Марчіна 80 / Św. Marcina 80).
Час: 19:00
Потрібно взяти безплатні вхідні квитки в касі культурного центру Zamek.

«Журавлі» – репрезентативний чоловічий хор Об’єднання українців у Польщі, заснований у 1972 році. Співаки цього хору – представники української меншості, нащадки виселенців операції «Вісла» 1947 року, які живуть на території майже всієї Польщі.  З огляду на значне розсіяння, хористи з’їжджаються на репетиції раз y місяць у вихідні. Під час цих репетицій працюють над новим репертуаром, організовують концерти. Свої репетиції називають ключами, порівнюючи їх до перельотів журавлиних ключів. Від травня 2003 року хором диригує Ярослав Вуйцик, колишній хорист, випускник Музичної академії ім. Станіслава Монюшка у Гданську.

Більше про історію хору «Журавлі» можна дізнатися, зокрема, у розмові «Нашого вибору» із диригентом Романом Реваковичем.

Мистецькі та інтеграційні майстер-класи для дітей

Коли: 8 жовтня
Де: Велика зала, культурний центр Zamek (вулиця Святого Марчіна 80 / Św. Marcina 80).
Час: 11:00
Попередній запис через електронну пошту [email protected] 

У рамках інтеграційних та мистецьких майстер-класів польські та українські діти зможуть, під наглядом двох мисткинь з Польщі та України, дізнатися більше про культуру свого сусіда та розвинути власні творчі здібності.

Під час майстер-класів діти навчаться елементам українського народного танцю, а також дізнаються, як виготовляти намиста з самозастигаючої глини та прикрасять їх візерунками, взятими з польської та української народних культур.

Джазовий концерт гурту Kinva

Коли: 8 жовтня
Де: Велика зала, культурний центр Zamek (вулиця Святого Марчіна 80 / Św. Marcina 80).
Час: 20:00
Потрібно взяти безплатні вхідні квитки в касі культурного центру «Zamek».

Гурт Kinva у складі Анастасії Литвинюк, Ігоря Гнидина та Романа Хранюка утворився у Польщі, вже після початку повномасштабної війни. Піаністка Анастасія Литвинюк та барабанщик Ігор Гнидин – українські джазові музиканти, які виїхали до Польщі, контрабасист Роман Хранюк – поляк з українським корінням.

«Слово “кінва” в українській мова означає традиційний деревʼяний посуд, схожий на кухоль, який служить як для зберігання, так і споживання напоїв. Гурт Kinva схожий на такий посуд: зберігає традиційні українські мелодії, для того, щоб подавати їх у свіжій, джазовій формі», – читаємо в описі до гурту.

Музична група також потрапила на обкладинку польського журналу Jazz Forum – найбільшого та найстарішого періодичного видання у Польщі про джазову музику.

Вистава «Полювання на тарганів»

Коли: 9 жовтня
Де: Театр анімації, культурний центр Zamek (вулиця Святого Марчіна 80 / Św. Marcina 80).
Час: 19:00
Вистава відбуватиметься українською мовою з польськими субтитрами на екрані. Потрібно взяти безплатні вхідні квитки в касі культурного центру Zamek.

У центрі п’єси – подружжя немолодих митців-еміґрантів, яке виїхало з Польщі до Америки. Однак їхня історія не про успіх, адже мешкати доводиться в бідному районі, в незатишній квартирці з тарганами, щоночі борючись із безсонням. Чоловік-письменник не відчуває достатньої впевнености в собі, аби розпочати кар’єру за океаном, і лише вводить в оману дружину розповідями про ділові зустрічі з американськими «едиторами». А дружина-акторка говорить англійською з невитравним польським акцентом, тому шлях на сцену для неї закрито, і розраховувати можна лише на те, щоб виконувати в музеї безсловесну роль етнографічного експоната. Невлаштованість пари підсилюють і травматичні спогади про життя в соціалістичній Польщі, і неможливість інтеґруватися в американське суспільство, яке сприймає їх як незрозумілих «інших». Прем’єра вистави відбулася в березні 1987 року в Нью-Йорку.  

Дмитро Димидюк

Джерело: Poznan.pl, Stowarzyszenie Wiosna, фейсбук-сторінка фестивалю «Ukraińska Wiosna», Krytyka