Елі здивувала Лондон! Світоліна обіграла Свьонтек у чвертьфіналі Вімблдона
Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

Елі здивувала Лондон! Світоліна обіграла Свьонтек у чвертьфіналі Вімблдона

Українка у статусі андердога обіграла першу ракетку світу в трьох сетах. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на sport.ua.

Українська тенісистка Еліна Світоліна (WTA 76) вийшла до півфіналу Вімблдона-2023.

У 1/4 фіналу змагань українка у трьох сетах несподівано обіграла першу ракетку світу Ігу Свьонтек (Польща) за 2 години та 53 хвилини.

Вімблдон-2023. 1/4 фіналу

Іга Свьонтек (Польща) [1] – Еліна Світоліна (Україна) [WC] – 5:7, 7:6 (7:5), 2:6

З самого початку матчу Свьонтек заволоділа перевагою, відразу зробивши брейк. Іга потужно тиснула на задню лінію, Еліна використовувала своє вміння грати від захисту, але полька якісно обробляла м’ячі, впевнено грала біля сітки та домінувала на корті.

У Іги була лише одна проблема – другий м’яч. Це і зіграло з нею злий жарт. Перша ракетка світу вела 5:3 (30:0) на прийомі у першому сеті, але спочатку не змогла прийняти на партію, а потім посипалася і подача. У результаті Світоліна виграла 4 гейми поспіль, зробивши крутий камбек і залишивши за собою 1-й сет.

У першій партії Свьонтек 12 разів подала другим м’ячем і виграла лише 1 пойнт (8%)!

Після закінчення першого сету розпочався дощ, організатори турніру закрили дах на центральному корті. 15 хвилин перерви однозначно пішли на користь Ізі, яка дуже нервувала після поразки у стартовому сеті. З її боксу дуже активно кричала психолог, а сама Свьонтек виписувала конспекти на кілька сторінок. Світоліна в цей час налаштовувалась на подальшу боротьбу та відновлювала водний баланс.

Друга партія розпочалася практично так само, як і перша. Незважаючи на те, що Світоліна впевнено взяла перший гейм під нуль на подачі, вже у третьому Іга зробила брейк. За 1:3 здавалося, що психологічна перевага на боці польки, але Еліна вкотре показала, який вона борець. Світоліна зрівняла рахунок, повела 4:3, у 9-му геймі врятувала два приховані сетболи і мала рахунок 5:4, тобто був шанс закрити Ігу на прийомі. Однак цього не сталося, перша ракетка під нуль подала, а невдовзі гра перейшла на тай-брейк.

На тай-брейку Елі повела з міні-брейком 4:1, але на жаль… Свьонтек все-таки перший номер рейтингу WTA, з характером і бійцівським духом у неї все гаразд. Іга з 4:5 взяла 3 очки поспіль та виграла другий сет. Цікаво, що полька виграла 41 пойнт у 2-й партії, а Еліна – 39. Ці два очки…

Здавалося б, дуже напружений матч, Іга – перша ракетка, Еліна старша за польку на 6 років, і фізично українка могла просісти, та й психологічно теж, адже Світоліна втратила супершанс виграти матч.

Однак не все так просто. Що було у третьому сеті – вже історія. Еліна зовсім не просіла по грі, літала по корту, дотискала Ігу і не боялася ризикувати. Це принесло свої плоди. Після напруженого 2-го гейму на подачі Елі гра повністю перейшла під контроль українки. Світоліна виграла 5 геймів поспіль з рахунку 0:1, а потім за 5:2 подала на матч! Просто фантастика!

Це була друга зустріч тенісисток. Рахунок став рівним.

Світоліна втретє в кар’єрі вийшла до півфіналу турніру Grand Slam і вдруге на Вімблдоні (US Open 2019, Вімблдон 2019, 2023).

Наразі Еліна знаходиться на 27-й позиції у Live-рейтингу WTA. Після закінчення трав’яного мейджора Світоліна знову стане першою ракеткою України.

Світоліна 7-й раз обіграла першу ракетку світу. Лідерам рейтингу WTA українка програла 6 разів (3 поразки від Серени Вільямс та 3 від Ешлі Барті).

У 1/2 фіналу трав’яного мейджора Елі зіграє проти Маркети Вондроушової. Рахунок особистих зустрічей – 3:2 на користь української тенісистки. У 2021 році Еліна поступилася представниці Чехії в 1/2 фіналу Олімпійських ігор у Токіо.