Польща не проти підтримувати Україну, але блокувати кордон не припинить
Гребенне, 4 грудня 2023. Черга вантажівок PAP/Wojtek Jargiło

Польща не проти підтримувати Україну, але блокувати кордон не припинить

«Ми не можемо допустити, щоб усі заходи по допомозі були проведені за рахунок польських компаній, в даному випадку польських автоперевізників», — сказав заступник міністра інфраструктури Рафал Вебер. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Польща шукатиме підтримки ЄС для відновлення дозволів на комерційні поїздки для українських перевізників, заявив у Брюсселі заступник міністра інфраструктури Рафал Вебер. Єврокомісія відповідає, що це неможливо.

На зустрічі міністрів транспорту ЄС у Брюсселі однією з тем було блокування польськими перевізниками прикордонних переходів, які протестують проти угоди про лібералізацію транспортних послуг, що скасувала дозволи на проїзд для українських компаній. Польща стверджувала, що це призвело до збою на ринку транспортних послуг і вплинуло на польські транспортні компанії. У вимогах відновити ліміти для українських перевізників Польщу підтримали Угорщина та Словаччина.

«Проблема, безумовно, є. Ми не можемо приховувати, не можемо сказати, що все добре. Ми не заперечуємо проти того, щоб і надалі підтримувати Україну, ми є лідером на цьому фронті, але ми не можемо допустити, щоб усі заходи по допомозі були проведені за рахунок польських компаній, в даному випадку польських автоперевізників», — сказав заступник міністра інфраструктури Рафал Вебер.

Він підкреслив, що Польща має дані, які підтверджують, що після скасування дозволів і через недобросовісну конкуренцію українські компанії займають все більшу частку транспортного ринку, особливо в прикордонних країнах. Під час дебатів з цього приводу Чехія та Хорватія також погодилися з Польщею та розкритикували систему електронної черги на прикордонних переходах, яка вигідна українським компаніям. У свою чергу Болгарія звернула увагу на порушення в роботі українських компаній. Литва, Латвія, Швеція, Данія та Нідерланди, зокрема, висловилися проти відновлення дозволів.

Комісарка ЄС з питань транспорту Адіна Валян висловила розчаруванням те, що питання відновлення дозволів взагалі обговорюється. Вона погодилася на вимогу Польщі організувати засідання спільного комітету Євросоюзу та України за участю експертів із країн-членів, але, підкреслила вона, воно має відбутися у більш спокійній атмосфері. Вона припустила, що це може статися, коли закінчаться протести і блокування на кордоні з Україною.

IAR/І.Я.