Станіслав Жарин: “Інформація про побиття поляків українцями не відповідає правді”

Станіслав Жарин: “Інформація про побиття поляків українцями не відповідає правді”

Минулими вихідними у мережі набуло популярності відео, на якому група осіб, що вдають з себе українців, напали та побили поляків. Бійка сталась на бульварах на березі Вісли. Нападники мали з собою прапор України, а на самому відео, хоч і поганої якості, чутно вигуки «Слава Україні». Як пізніше повідомила поліція, громадяни України в інциденті участі не брали, а нападниками виявились грузини. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

Як повідомляє Gazeta Wyborcza, на опублікованому в інтернеті відео видно кільканадцять молодих людей на Вісляних бульварах, поблизу Свєнтокшиського мосту. Між кількома з них точиться бурхлива дискусія – група чоловіків декілька разів повторює гасло «Слава Україні», ніби хочуть переконати іншого чоловіка повторювати за ними, чого він не робить. 

Приблизно через хвилину відео переривається. У другій сцені видно побиття. Спочатку двоє чоловіків вдарили руками та ногами ще двох, а потім сталася штовханина. Чути крик і звук розбитих пляшок. Через одну хвилину і 38 секунд відео закінчується в майже повній темряві.

Якість зображення та звуку на відео доволі низька, що не дозволяє чітко ідентифікувати учасників інциденту. Однак на відео видно, що один з чоловіків тримає прапор України. 

Як повідомила столична поліція, події на відео відбулись в ніч з 24 на 25 серпня. Саме ж відео вперше було опубліковане у Twitter у профілі Gazeta Stonoga, який веде польський підприємець та блогер Збігнєв Стонога. До відео він додав опис: «До групи з восьми польських молодих людей (віком 19-22 років), які розважалися на бульварах Вісли, підійшла група з 12 осіб, які видавали себе за українців. Вони вимагали, щоб молоді люди вишикувалися одне за одним і вигукували гасло “Слава Україні”, на що поляки відмовили, заявивши, що вони поляки і не будуть вигукувати ці тексти. Потім їх почали бити. Вісім людей отримали численні травми, один із них (студент психологічного факультету) перебуває в лікарні».

Допис Збігнєва Стоноги має більше півмільйона переглядів, а опубліковане відео швидко поширилось мережею з антиукраїнськими коментарями.

За справу взялась варшавська поліція та прокуратура. Так, на офіційній сторінці у Twitter головне управління столичної поліції повідомило, що інцидент стався у п’ятницю, 25 серпня, близько 1 ночі. «Всього виявлено 13 осіб, серед них і громадяни Грузії, яких визнали агресорами. Осіб української національності серед виявлених не було. На місці також була машина швидкої, медична допомога нікому не знадобилась», – йдеться в повідомленні.

Бійку у Варшаві прокоментував також уповноважений уряду Польщі до справ безпеки інформаційного простору та заступник міністра-координатора спецслужб Станіслав Жарин. Він заявив, що інформація про побиття поляків українцями неправдива. 

«На оприлюдненому в соцмережах відео з Вісляних бульварів немає громадян України, а є громадяни Грузії. Поліція встановила всіх учасників події та проводить подальші заходи», – написав у своєму Twitter Станіслав Жарин. 

Урядовець наголосив, що ситуація може використовуватись для операції щодо дестабілізації внутрішньої ситуації в Польщі та провокації населення. «Такий спосіб дії відповідає операціям Росії проти Польщі», – йдеться у повідомленні Жарина.

Нагадаємо, що раніше Уповноважений уряду Польщі до справ безпеки інформаційного простору Станіслав Жарин вже декілька разів наголошував на активізації російської та білоруської пропаганди, метою яких є, зокрема, сіяння паніки серед населення, дискредитація Польщі та її безпекових служб, а також зменшення у польському суспільстві підтримки України. 

Раніше писали про те, як американський технологічний конгломерат Meta викрив «найбільшу та найскладнішу операцію з дезінформації», яку Росія проводила проти Заходу з початку вторгнення в Україну.

А.В.

Джерело: PAP, Gazeta Wyborcza