Маніпуляція! В Україні «бізнес на війні крутиться»: міжнародні резерви Україні злетіли до рекордної позначки
Ilustracja: Defense Express

Маніпуляція! В Україні «бізнес на війні крутиться»: міжнародні резерви Україні злетіли до рекордної позначки

Окрім українських, польські медіа під різними назвами активно пишуть новину про те, що Україна б’є рекорди по накопиченню міжнародних резервів.

«Українські валютні резерви найбільші в історії. Це приблизно 39 мільярдів доларів. Нацбанк назвав причини», «В Україні побито рекорд. Валютні резерви ніколи не були такими високими», «Золотовалютні резерви України є найбільшими в історії» тощо.

Ілюстрація: Національний банк України

Варто сказати, що навіть в українських ЗМІ  така інформація подається у дещо  негативному контексті, адже свідомі українці розуміють, що збільшення відбулося за рахунок зовнішньої допомоги, а це також означає нарощення зовнішнього боргу, який лягає на плечі українців.  Отже, це не сприймається як заробіток і радіти рекордному збільшенню валютних резервів не розумно. Ці кошти йдуть і будуть йти на відбудову України, гуманітарні програми і т.п. Такі цифри Національного Банку України – це також доказ солідарності і міжнародної підтримки партнерів у час війни з Росією. Та деякі польські медіа з постійною проросійською риторикою перекручують факти та свідомо поширюють на порталах та ТГ-каналах наратив про те, що Україна таким чином заробляє на війні, робить бізнес на крові своїх же громадян.

Фото: скрін з ТГ-каналу Lega Artis

Очевидно, що у багатьох може виникнути  питання: чому Україна бере більший борг, ніж необхідно, коли потрібно повертати кредити разом зі сплатою відсотків? Хоча вони були би більш доречними у мирний час. Відповіді легко можна знайти у поясненнях фахівців-фінансистів:

Проаналізувавши, коротко пояснюємо: відмовлятись Україні у стані війни від фінансової допомоги –  не на часі!

Наразі Україна не може користуватися традиційними інструментами управління боргом та повністю залежить від міжнародних партнерів. Ситуація може змінюватися дуже швидко та не прогнозовано. Тому ніхто не може бути впевнений, що “надлишкові” кошти вчора не стануть дефіцитним ресурсом завтра. Тому формування резерву виглядає як необхідність. А в умовах війни питання про походження цього зростання стає неперспективним.

Різні сезонні фактори, місцеві та глобальні кризи, природні умови порушують баланс навіть там, де його вдається досягти в певній мірі. І саме в таких випадках запас безпеки у вигляді валютних резервів створених Нацбанком, стає корисним.

Ще одне: у такій безпрецедентній невизначеності, в якій опинилася Україна, така стратегія є абсолютно обґрунтованою. Адже потреба в наявних коштах може зрости в будь-який момент.

Тому називати «бізнесом на війні» фінансові дії Уряду України неприпустимо, особливо як це роблять деякі польські ЗМІ із сумнівною репутацією.  

Анна Стожко

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства