Спільний план оборони передбачає участь польських військових в обороні Литви
Ілюстраційне фото Autorstwa Jakub Łuczak – Praca własna, Domena publiczna, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5614845

Спільний план оборони передбачає участь польських військових в обороні Литви

Польсько-литовський план оборони Сувальського перешийка, підготовлений у 2022 році, передбачає, що польські солдати захищатимуть також територію Литви. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Радник президента Литви Кестутіс Будрис заявив, що польсько-литовський план оборони Сувальського перешийка, підготовлений у 2022 році, передбачає, що польські солдати захищатимуть також територію Литви. Ця заява є результатом дискусії, яка точиться в цій країні вже кілька днів: у разі нападу росії на Литву польська армія з юридичних причин не зможе брати участь в захисті території своєї північно-східної сусідки.

Кестутіс Будрис розповів, що два роки тому командири литовської та польської армій підготували секретний так званий план Орша. «Він передбачає засоби дій по обидві сторони кордону для гарантування безпеки та реагування на конкретні загрози», — сказав радник. Президент Литви Ґітанас Науседа також згадав 5 березня про «план Орша» під час візиту до Польщі. «Це відправна точка і важливий інструмент для подальшого посилення потенціалу спільного стримування та оборони», — сказав Науседа. За словами Кестутіса Будриса, дискусія щодо обмежень на відправлення польських солдатів може бути наслідком старих планів оборони, підготовлених на національному рівні. За його словами, польсько-литовські навчання та маневри, які проводяться перед самітом НАТО у Вільнюсі, спрямовані на те, щоб польські збройні сили якомога частіше переміщувалися через кордон для забезпечення спільних операцій. Радник також підкреслив, що президенти Польщі та Литви постійно обговорюють питання захисту перешийка.

У понеділок, 4 березня, прем’єр-міністр Дональд Туск прокоментував це питання у Вільнюсі, наголосивши, що «солідарність Польщі та Литви також у разі агресії не підлягає жодному обговоренню». Він також повідомив, що найближчими днями відбудеться зустріч міністрів закордонних справ і оборони Польщі та Литви.

IAR/С.Ч.