Маніпуляція! Російський наратив: «Українці в Польщі – це зло»
Скріншот з відео на каналі YouTube Larynio

Маніпуляція! Російський наратив: «Українці в Польщі – це зло»

У польськомовному телеграм-каналі інтернет-видання Niezależny Dziennik Polityczny, відомого постійним поширення фейків і змістів російської пропаганди було розміщене коротке відео закінчення виступу польського політика Ярослава Качинського з трибуни в Україні, на якому він промовляє: «Слава Україні!» і присутні відповідають йому: «Героям слава!».

Супроводжувальний текст наступний: «Варто згадати, хто запрошував українців до Польщі і завдяки кому вони мають особливі привілеї…. Це ті самі люди, які скандували «слава Україні», тобто політики ПіС…. Пам’ятаймо про це під час осінніх виборів»/«Warto pamiętać, kto zaprosił Ukraińców do Polski i dzięki komu mają specjalne przywileje… To ci sami ludzie, którzy skandowali “slawa ukrainie”, czyli politycy PIS… Pamiętajmy o tym podczas jesiennych wyborów!».

Ані дата виступу, ані обставини або інший контекст не подаються.

Потрібно зазначити, що ця подія відбулася під час Революції гідності 1 грудня 2013 року, коли до народного віче на Майдані Незалежності долучився не лише лідер опозиційної на той час партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський, а й європейські дипломати з Польщі, зокрема віце-президент Європарламенту Яцек Протасевич (від правлячої тоді партії «Громадянська платформа») та колишній глава польського уряду, екс-голова Європарламенту Єжи Бузек (також на той час представник «Громадянської платформи»).

Зокрема, Я.Качинський тоді озвучив позицію голови Європарламенту Мартіна Шульца, що Євросоюз не сумнівається, що Україна буде в складі ЄС і вона вже йде цим шляхом. “Ви потрібні Євросоюзу”, – підкреслив він. «І оскільки ви частина Європи, жодні силові заходи проти протестувальників неприйнятні», – додав тоді Яцек Протасевич.

У дійсності цей маніпулятивний та неправдивий матеріал Niezależny Dziennik Polityczny просуває одразу два російських наративи: «українці в Польщі – це зло» та «​антиросійська влада – це погана влада».

У першому наративі російська пропаганда, з використанням окремих польських політиків, поширює заклики «проти українізації, деполонізації Польщі», які охоче транслює російське телебачення. Наголошується, що «українці в Польщі отримують неправомірні вигоди», «антиросійські санкції зачіпають простих громадян Польщі», «вступ України до ЄС буде вкрай невигідним для Польщі», а «українські біженці на Заході витіснять поляків з місцевих ринків праці» тощо.

Українці описуються як люди, які «жирують на поляках», не хочуть працювати і завдають лише шкоди, порушуючи місцеві звичаї та порядок, і влаштовуючи бійки. Водночас впроваджується думка, що влада дбає і ставиться до українців набагато краще, ніж до польських громадян.

Насправді взамін на отримання в Польщі безпечного притулку українські біженці своєю працею зробили вагомий внесок у розвиток  польської економіки.

Як зазначає доктор економічних наук Збігнев Кузьмюк, кордон Польщі перетнуло понад 11 мільйонів біженців війни з України, з яких принаймні 1,5 мільйона залишилися в країні, а щонайменше кілька сотень тисяч працюють. Через це ситуація на ринку праці не тільки не погіршилася, а навпаки є найкращою з початку економічних перетворень у 1990 році.

Зокрема, поки економіки багатьох країн-членів ЄС мають симптоми рецесії Польща досягла найвищого рівня зростання ВВП у першому кварталі 2023 року – 3,8%. Друге місце посів Китай з 2,2%, третє — Португалія з 1,6%, середній рівень зростання для 36 країн ОЕСР (Організація економічного співробітництва та розвитку) склав лише 0,4%, а для країн G-7 — 0,3%. При цьому економіки Німеччини та Нідерландів зафіксували падіння у ВВП на 0,3%.

Економіст звернув увагу на дані Євростату щодо ситуації на ринку праці у квітні цього року, згідно з якими Польща мала найнижчий рівень безробіття в усьому ЄС на рівні лише 2,7%.

Крім того, підтримку України та українських біженців схвалює переважна більшість поляків, незалежно від їх політичних симпатій до провідних польських партій, які перебувають у владі або опозиції.

Майже 80% поляків оцінюють відносини з Україною як добрі або дуже добрі. Нове дослідження варшавського Центру з вивчення громадської думки (CBOS) також показало, що поляки продовжують підтримувати Україну у боротьбі з агресором, а 83%, як і раніше, готові допомагати українським біженцям.

Анатолій Курносов

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора статті і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства