Єврокомісія опинилася під тиском через дедалі масштабніші протести аграріїв
Ілюстраційне фото Public Domain https://pxhere.com/pl/photo/674682

Єврокомісія опинилася під тиском через дедалі масштабніші протести аграріїв

Представники Єврокомісії активно обговорюють ситуацію у галузі сільського господарства у зв’язку з протестами, що спалахнули по всій Європі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

На 9 лютого у Польщі заплановано великий протест фермерів, які виступають проти кліматичної політики Євросоюзу та напливу сільгосппродукції з України.

Через акції протесту у багатьох європейських країнах Єврокомісія вже частково піддалася та пішла на поступки.

Зокрема, певні обмеження були введені до угоди про безмитну торгівлю ЄС з Україною.

За словами кореспондентки Польського радіо з Брюсселя Беати Пломецької, цього тижня представники Єврокомісії активно обговорювали ситуацію у галузі сільського господарства.

«Аграрії, ми вас поважаємо. Я переконаний, що разом ми подолаємо виклики, які стоять попереду», – заявив Марош Шефчович, заступник голови Європейської комісії.

Зі свого боку, очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про відкликання проєкту скорочення пестицидів вдвічі до кінця цього десятиліття.

Агросфера також була виключена з обов’язкового скорочення викидів парникових газів.

Натомість проєкти постанови про продовження безмитної торгівлі з Україною передбачають обмеження на імпорт цукру, птиці та яєць.

Нагадаємо, що 31 січня, Єврокомісія дозволила фермерам відступити від діючих дотепер правил обробітку землі. Мова про землю під паром, тобто землю, яку зазвичай використовують для вирощування постійних культур, але яка тимчасово слугує пасовищем. Згідно з новими рішеннями Єврокомісії, аграрії не будуть зобов’язані обробляти чотири відсотки сільськогосподарських угідь, виключаючи землю з обробітку. Тож нині фермери мають можливість вирощувати продукцію без обмежень та отримувати прямі субсидії ЄС.

IAR/Х.П.