Фейк: українці підробляють свідоцтва про смерть, щоб уникнути мобілізації
Фото ілюстративне zmina.info

Фейк: українці підробляють свідоцтва про смерть, щоб уникнути мобілізації

На телеграм-каналі Ruski statek, який регулярно публікує російські наративи, з’явилася чергова фальшивка: Українці масово фальшують свідоцтва про власну смерть. Аби уникнути мобілізації та перспективи справжньої смерті. Ціна послуги – 10 тисяч доларів.

«Такий спосіб не потрапити до лав Збройних сил України процвітає в даркнеті. Продавці через своїх знайомих подають заявника як загиблого. Людина сама може обрати легенду своєї смерті. До неї додається офіційна довідка, розміщення в усіх базах даних, довідки та фальшиві дані з медичних оглядів. Для достовірності навіть організовують фальшивий похорон.

А потім, похований заживо, може сховатися у друга і чекати моменту воскресіння. Користувачі сервісу вже дають відгуки. Один з них звучить так: “Тепер я мертвий на папері, але насправді я живіший за багатьох українців!”, – йдеться у фальшивій публікації.

Вслід за каналом Ruski statek тему підхопив ще один маргінальний польськомовний ресурс.

Але найбільше статті з таким заголовком розійшлися у російських ЗМІ (Pravda.ru, ntv.ru, mk.ru) та десятках інших, менш відомих. Тобто, цілком зрозуміло, звідки ростуть ноги у цієї брехливої новини – російська пропагандистська фабрика фейків продовжує працювати.

Такої інформації немає ніде в українських джерелах – ані у медіа, ані у соціальних мережах, ані на сайтах оголошень про надання про подібні послуги. Хоча такий «ефективний» засіб ухиляння від мобілізації напевно вже був би оприлюднений і про нього стало б відомо.

Було б несправедливо стверджувати, що в Україні зовсім не намагаються уникнути мобілізації. Справді, це явище існує, і військовослужбовці називають основні методи щодо ухилення від призову. Найпопулярніші з них – деякі чоловіки знаходять жінок з інвалідністю та укладають з ними фіктивні шлюби, щоб виїхати за кордон. Вступають до вузів, що дозволяє їм отримати відстрочку від призову на військову службу, купують довідки про власну інвалідність точно. Йдеться про поодинокі випадки спроб ухилитися від призову, проте жодної згадки про те, що хтось підробляє свідоцтва про смерть, щоб уникнути мобілізації.

Варто відзначити, що з самого початку війни переважна більшість українців згуртувалися у готовності дати відсіч ворогу. Навіть люди, які раніше ніколи не тримали зброї у руках, 24 лютого 2022 року вишикувалися у черги перед військкоматами, десятки тисяч людей записувалися добровольцями до лав територіальної оборони.

Росіяни ж після оголошення мобілізації вишикувалися в інші черги – в аеропортах, щоб швидше покинути країну. Так, після оголошеної мобілізації 21 вересня 2022 року росію, за даними Форбс, залишило понад 700 тисяч людей.

Вони їхали до сусідніх країн – зокрема, Грузії та Фінляндії. Частина виїхала до Єгипту та Туреччини. Судячи із запитів до Google російських споживачів, найпопулярнішими були «як зламати руку», «як виїхати з росії» та «як потрапити до в’язниці». У російському даркнеті також було чимало пропозицій, як ухилитися від мобілізації – від зачислення до вишу до повної зміни особистості.

Як бачимо, спроби ухилитися від призову до армії є і в Україні, і в росії, тільки в Україні вони не носять такого масового характеру, як у державі-агресорі. І вже точно про жодні підробні свідоцтва про смерть і мови нема – це чергова російська фальшивка.  

Вікторія Чирва

Матеріал підготовлений у рамках проєкту «Stop Lie» БО «Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства