Маніпуляції та дезінформація: розбираємо звинувачення проти України в марнотратстві коштів на сирени оповіщення
Ілюстрація: Ukrinform

Маніпуляції та дезінформація: розбираємо звинувачення проти України в марнотратстві коштів на сирени оповіщення

Періодично в польському медіапросторі на медіаресурсах, які є постійними ретрансляторами російської дезінформації, з’являються  різні матеріали про «марнотратство» України. Так, днями на польськомовному Телеграм-каналі Niezależny Dziennik Polityczny, що є представником прокремлівської медіабратії, з’явився допис із назвою “Відмивання грошей в Україні вийшло на новий рівень”. В тексті йдеться про те, що «13 мільярдів гривень (майже 1 мільярд 400 мільйонів злотих) мають бути спрямовані на сирени оповіщення в регіонах України». Для ілюстрації допису була обрана карикатура на Президента України Володимира Зеленського. 

Перш за все, важливо зазначити, що висловлювання про “відмивання грошей” є досить гучною заявою, яка вимагає конкретних доказів. Натомість, в дописі не вказано жодного офіційного джерела з України, яке б підтверджувало факт виділення коштів. Карикатура разом із голослівною заявою про “Відмивання грошей” – це є ніщо інше, як спроба викликати емоційну реакцію у читача з метою дискредитації влади України і як наслідок зменшення фінансової підтримки країни в боротьбі з окупантом. Тобто є класичною маніпуляцією.

Тепер давайте спробуємо самостійно пошукати джерело цієї інформації. Як і очікувалось, на офіційних ресурсах Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Офісу Президента України не знайдено жодного повідомлення ні про планування таких закупівель, ні про виділення коштів з Державного бюджету України, ні про отримання на ці цілі міжнародної фінансової підтримки. Однак, в медіапросторі України з’явилася інформація про те, що обласні військові адміністрації просять в уряду 12,8 мільярда гривень на придбання систем оповіщення.

Проте, офіційні рішення уряду у відповідь на дане прохання наразі відсутні.  

Однак, варто зауважити, що потреба у встановленні сирен оповіщення в Україні існує не тому, що Україна не знає куди ще витратити кошти. А тому, що РФ розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року. Тому, що постійно вся без виключення територія України обстрілюється агресором. Відповідно, сирени оповіщення і система оповіщення – це єдина можливість попередити громадян України про небезпеку обстрілів. А враховуючи, що площа України складає 660 тис. км2 і це є найбільша країна Європи, то ці потреби величезні. Тому, що безпека кожної людини, в незалежності від того, де саме вона проживає, є пріоритетною.

Доречно буде нагадати, що після розв’язання Росією війни в України, сусідні з Україною та Росією країни теж почали закуповувати сирени та системи сповіщення. Приведу лише декілька прикладів:

Так, наприклад, в жовтні 2022 року в Естонії повідомили про закупівлі сирен сповіщення у 22 містах на загальну суму 4,5 млн. евро у словацької компанії Telegrafia.

Також, у червні 2022 року, Литва повідомила про закупівлю 197 сирен сповіщення.

Крім того, польська компанія Digitex повідомила в листопаді 2022 року про встановлення 163 систем оповіщення в 17 повітах Мазовецького воєводства в Польщі.

Інформація про вартість та технічні деталі систем сповіщення в різних країнах не є відкритою, адже це перш за все питання безпеки. Так, наприклад, неможливо знайти у відкритих джерелах інформацію про вартість та деталі найвідомішої в світі автоматичної ізраїльської системи раннього оповіщення про повітряні атаки «Цева адом», яка інтегрована з не менш відомою системою ППО «Залізний купол».

Посол Ізраїлю в Україні Міхаел Бродський повідомив в інтерв’ю медіа «Дзеркало тижня», що система «Цева адом» запрацює в Україні у вересні 2023 року.

За словами Бродського система оповіщення буде не такою самою, як в Ізраїлі. Це пов’язано із розмірами України (Держава Ізраїль менша за розмірами за Київську область – ред.) та особливостями загроз, з якими країна стикається. Фактично, на основі ізраїльської потрібно створити нову систему. Як повідомляють Transparency International, до 24 лютого 2022-го року сферу систем оповіщення майже ніяк не модернізували. 

Одна з перших закупівель з початку великої війни — договір на придбання блоку оповіщення для Підберізцівської сільради на Львівщині, підписаний 28 лютого 2022-го. Набір складався з електронного блоку й одного гучномовця і коштував 94 тис. грн. Про необхідність більш комплексного підходу — коли радари діють разом із сиренами — стало зрозуміло після кількох трагічних випадків. Один з них — теракт на вокзалі у Краматорську 8 квітня 2022-го. Тоді російська армія випустила по людях на вокзалі ракети з касетними боєголовками з комплексу «Точка У». За інформацією «Українська правда. Життя‎», 61 людина загинула, 121 — отримала поранення.

Олена Коцеруба

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства