Павел Коваль: будемо більше витрачати на розвідку і контррозвідку, активність росії посилюється
Ілюстраційне фото PAP/EPA/YURI KOCHETKOV

Павел Коваль: будемо більше витрачати на розвідку і контррозвідку, активність росії посилюється

На переконання польського політика, необхідно посилити захист суддів і судової системи від проникнення в це середовище іноземних спецслужб, передусім, російських. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Польща повинна збільшити фінансування розвідки та контррозвідки в контексті зростання активності російської розвідки, — заявив польський політик з Громадянської коаліції Павел Коваль. Так він прокоментував справу Томаша Шмидта, судді, який утік до Білорусі і попросив там політичного притулку. Гість TVP Info наголосив, що необхідно посилити захист суддів від проникнення в це середовище іноземних спецслужб:

«Безумовно, ми будемо більше витрачати не лише на озброєння, а й на розвідку та контррозвідку. Це вже сьогодні видно по таких ситуаціях. Цього буде більше. Вони будуть намагатися нам монтувати. Це випливатиме лише за деякий час. І тут росіяни будуть нещадні. По-друге, зрозуміло, що треба посилити теж захист суддів і судової системи з погляду розвідки. Адже це теж проблема. По-третє, сьогодні немає підстав очікувати, що судді заповнюватимуть анкети безпеки. Можливо, і тут треба щось змінити».

Після того, як Томаш Шмидт виїхав до Білорусі та попросив у цій країні політичного притулку, польська прокуратура почала розслідування, міністр оборони зажадав звіту від спецслужб, а Агентство внутрішньої безпеки перевіряє, до яких секретних документів мав доступ суддя. У самому Агентстві внутрішньої безпеки триває перевірка за розпорядженням Дональда Туска.

На середу прем’єр-міністр Польщі також скликав колегію секретних служб, яка займатиметься ймовірним впливом росії та Білорусі в польському урядовому апараті в попередні роки.

Раніше канцелярія прем’єр-міністра заявила, що діяльність слідчих органів свідчить про активізацію російської та білоруської діяльності в країні.

IAR/Т.А.