MSPO 2023 – світова оборонна і безпекова індустрія уважно стежить за війною в Україні…

MSPO 2023 – світова оборонна і безпекова індустрія уважно стежить за війною в Україні…

Одна з наймасштабніших (третя після Парижу і Лондону) в нашій частині Світу виставок зброї та продукції і послуг оборонної промисловості – Міжнародний Салон Оборонної Промисловості (Międzynarodowy Salon Przemysłu Obronnego, MSPO) в польському місті Кєльце. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на блог голови Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», голови Ради Польсько-Української Господарчої Палати Олега Дубіша.

Минуло року я пропустив цей захід через інші пріоритети воєнного часу, а ось цього року вийшло виїхати в службове відрядження для участі в MSPO 2023 і спеціалізованих заходах та зустрічах під час його проведення 5-8 вересня 2023р. Як завжди в крайні роки MSPO проходив під Патронатом і за безпосередньої участі Президента Польщі Анджея Дуди, а також оборонну виставку в Кєльце відвідав Прем’єр Міністр Польщі Матеуш Моравецький.

Взагалі то MSPO в Кєльце особисто я вже багато років підряд відвідую регулярно. Тільки до великомасштабної агресії росії проти України 24.02.2022р. такі поїздки були мабуть більше про економіку, бізнес, громадську активність і саморозвиток. А от зараз тема озброєнь і відповідних оборонних технологій, для мене персонально, як і для багатьох тисяч українців в життя яких на що день увійшла Війна, це так би мовити нагальна «виробнича необхідність».

Перебуваючи в Україні ми навіть не до кінця собі уявляємо, який вплив наша війна має, якщо не на весь Світ то точно на його значну частину , та як уважно він за нами слідкує і наскільки ретельно вивчає наш, як позитивний, так і негативний, досвід. Останнє особливо стосується до всіх учасників та провідних гравців сфери безпеки, оборонної галузі і глобальної політики.

Перебування на MSPO 2023 це не тільки можливість відвідин експозицій учасників, фахових зустрічей та службових/ділових перемовин. В цьому контексті хочу особливо подякувати всім причетним за можливість моєї участі в роботі, як відкритих так і закритих конференцій та фахових семінарів, які проходили в рамках MSPO зокрема в Другій Конференції «Польсько – Корейська співпраця в галузі оборонно-промислового комплексу» та в конференції з проблематики глобальної інформаційної війни «Незалежність Інформації», в яких зокрема прийняли участь Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак, заступник Міністра оборони Республіки Корея Іл Сунг, інші представники високого військово-політичного керівництва та командування, дипломатичних установ Польщі та Південної Кореї, інших країн, представники яких приймали участь в роботі MSPO 2023 та супутніх заходів.

Також надзвичайно корисною, особливо в контексті польсько-українського партнерства в галузі оборонно-промислового комплексу, мені видались заходи де обговорювались питання щодо «Наслідків війни в Україні для оборонної промисловості Польщі і її науково-впроваджувальної інфраструктури», тематика модернізації і переозброєння Польського Війська,а також питання «великої» і «малої» авіації, військово-повітряних сил та ППО, ракетного та артилерійського обладнання, спільного виробництва та ремонту бронетехніки в т.ч. за ліцензіями провідних світових виробників.

В подальшому при нагоді постараюсь більш детально висвітити, зокрема на www.upmp.news, деякі, як на мене, публічно важливі для української аудиторії питання, які були підняті під час вищезгаданих та інших заходів MSPO 2023.

Олег ДУБІШ

Благодійний фонд польсько-українського партнерства

Польсько-Українська Господарча Палата в Україні

Україно-Польська медіаплатформа, Ukraińsko-Polska platforma medialna

Благодійний фонд “Карпатські ініціативи”