Фейк: ЗСУ «готуються здати Куп’янськ та Харків»
Ілюстрація ukrinform.net, edition.cnn.com

Фейк: ЗСУ «готуються здати Куп’янськ та Харків»

Бойові дії в Україні – не казка і не серіал. Очевидно, що спротив російського агресора, попри значні витрати матеріального та людського ресурсу, лишається сильним, і він готовий і надалі викладатися на максимум, щоб досягти своїх руйнівних цілей, паралельно ведучи битву за свідомість громадян західних держав.

Нещодавно відомий розповсюдженням фейкових матеріалів сайт Lega Artis опублікував короткий допис під заголовком «Україні загрожує втрата над двома черговими містами».

Посилаючись на інтерв’ю «американського експерта» Скотта Ріттера, автори втішено прогнозують швидке падіння Куп’янська, «за яким вже недалеко й до Харкова», супроводжуючи цю тираду фразами типу «київський режим розпочав контрнаступ» і «російські війська звільнили населені пункти».

Ріттер вважає, якщо коротко переказувати зміст його інтерв’ю, що Україна може зазнати стратегічної поразки у війні з РФ до кінця літа або початку осені, оскільки російські війська нібито ведуть активні наступальні дії, а ЗСУ не мають відновлювального потенціалу.

Не бажаючи жодним чином вдаватися до особистісних аргументів, нагадаємо, хто такий Скотт Ріттер.

Свого часу (особливо на початку 2000-х рр.) Ріттер, довіра до заяв котрого була доволі високою через його роботу на посаді інспектора ООН з питання озброєнь в Іраку у 1990-х рр., здобув славу викривача завдяки твердженням про відсутність у режиму Саддама Хусейна хімічної та біологічної зброї, а в США, отож, – легітимних підстав для бойових дій проти Іраку. Ріттер стверджував також, що Сполучене Королівство нібито проводило у ЗМІ пропагандистську кампанію з поширення фальшивих даних про зброю масового ураження, аби добитися більшого розуміння у населення. Питання Іраку не є темою цього матеріалу, однак у ті часи колишнє керівництво Ріттера стверджувало, що його оцінки були суб’єктивними і часто не співпадали з фінальними звітами комісії ООН, співробітником якої він був (ЮНМОВІК).

До кінця 2010-х рр. Ріттер переважно провадив незалежну інформаційну діяльність, користуючись своєю репутацією «знавця правди про Ірак» (за винятком періоду 2011-2014 рр., коли він був позбавлений волі за розбещення неповнолітніх). Очевидно, приблизно у цей період його позиція почала набувати виразно антиамериканських і антизахідних загалом рис. Так, 2019 р. він з посиланням на якісь відомі лише йому дані заявив, ніби хімічні атаки 2018 р. у Сирії були організовані сирійською опозицією, спрямованою на втягування США у війну, і спростував звіт Організації з заборони хімічної зброї (там звинуватили в атаках сирійську владу).

З 2022 р., коли Росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну, Ріттер, фактично, поставив на конвеєр фабрикування фейків, якими перекладав вину з агресора на українців за фактично всі найгучніші епізоди воєнних злочинів. Так, за версією Ріттера, звірства росіян у Бучі були «провокацією Національної поліції України»; також на ЗСУ він покладав відповідальність за удари по цивільному населенню прифронтових міст. Україну як державу він порівнював зі «скаженим собакою», а президента Байдена за підтримку боротьби українців за свободу називав «воєнним злочинцем». Не дивно, що у 2023 р. Ріттер уклав угоду з московським видавництвом «Комсомольская правда» про друк його книги, присвяченої ядерній проблематиці у 1990-х рр. Попри надзвичайну закритість для громадян США сучасної Росії Ріттер організував тур країною з презентацією своєї праці, в ході якого – ще навесні 2023р. – прогнозував «неминучу поразку України».

Очевидно, що Ріттер має свій інтерес у фабрикуванні вигідних Росії прогнозів про майбутнє України. Хоча отримання колишнім військовим прямого фінансування з боку Москви зафіксовано не було, факт, що йому надана відносно широка свобода економічної та творчої діяльності у закритій від західного світу країні, а також активне фігурування його у сюжетах пропагандистських медіа, свідчать про як мінімум особисту («піар») зацікавленість Ріттера у співпраці з російською стороною.

Звіти Інституту вивчення війни, військових спостерігачів Сполученого Королівства та США не підтверджують апокаліптичних прогнозів Ріттера. Хоча Куп’янський напрямок дійсно лишається напруженим, про катастрофічну ситуацію говорити не доводиться, особовий склад Збройних Сил успішно відбиває атаки російських загарбників. Найкращою допомогою Україні у цьому може стати дотримання іноземними громадянами інформаційної гігієни.

Богдан Мироненко

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства