Інвестиційний форум в Ужгороді. Польський бізнес на Закарпатті

Інвестиційний форум в Ужгороді. Польський бізнес на Закарпатті

30 листопада на Закарпатті відбувся Міжрегіональний форум “Співпраця влади і бізнесу як фундамент сталого економічного розвитку регіону”. Організовано цю подію з метою створення діалогового майданчика для обговорення питань залучення інвестицій, розвитку індустріальних парків, експортного потенціалу, популяризації крафтового виробництва та створення кластерів. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на блог шеф-редактора UPMP, журналістки проєкту StopLie, ведучої програми “Філософія особистості з Анною Стожко”, членкині Спілки польських журналістів, координаторки проєктів Польсько-Української Господарчої Палати, проєктного директора БФ Польсько-Українського Партнерства Анни Стожко.

У заході взяли участь представники Польщі, Словаччини, Угорщини, Львівщини, Івано-Франківщини, Рівненщини та Закарпаття. Зокрема обговорювалися теми інвестиційної привабливості України та Закарпаття, можливостей розвитку експорту, а також міжнародний досвід залучення інвестицій.

Серед учасників були керівництво Закарпатської ОВА, обласної ради, почесні консули різних країн, підприємці, представники бізнесу, громадськість та представники міжнародних організацій, включно програми розвитку ООН.

Вагомий акцент був зроблений на панельній дискусії “Міжнародний досвід залучення інвестицій”. Представники різних країн поділилися своїм досвідом у залученні інвестицій, взаємних інвестиційних потребах, співпраці між підприємцями та іншими аспектами розвитку економіки. Чи не вперше на Закарпатті найкількіснішою іноземною делегацією стала делегація з Республіки Польща, отже зростає зацікавлення до регіону. 

На заході було важливо почути думку бізнесу на Закарпатті та взяти до уваги досвід країн Єврозони, щоб винести конкретні рішення та продукти, придатні для сучасних умов, для України – в умовах ведення жорстокої війни та боротьби за виживання. Виконуючий повноваження голови Закарпатської облради Василь Дем’янчук закликав колег та партнерів до конкретних результатів, адаптованих під воєнний час.

Залучення інвестицій та обмін досвідом з країнами ЄС має сприяти сталому економічному розвитку регіону. Це може виявитися корисним для місцевих підприємців, збільшуючи їхні можливості для розвитку та експансії на міжнародному ринку.

Створення кластерів і розвиток індустріальних парків має стимулювати нові робочі місця та підвищити рівень життя місцевого населення. Крім того, обмін досвідом у сфері крафтового виробництва допоможе популяризувати місцеві традиції та товари на світовому ринку. А тут Закарпаття має що запропонувати!

Важливо також звернути увагу на розвиток міжнародних партнерств, які можуть взяти на озброєння ефективні практики та стратегії для спільного розвитку. Все це мало би принести позитивні зміни в економічному та соціальному аспектах життя Закарпаття вже у найближчому майбутньому.

Наприклад, спільні проєкти з польськими партнерами у сферах туризму та розвитку інфраструктури можуть також зміцнити економічні зв’язки між областями, призводячи до взаємних переваг для обох сторін. У цій взаємодії ключовим є обмін знаннями та ресурсами, сприяючи сталому розвитку обох регіонів. Учасники дискусії від Польщі виявили своє зацікавлення у поширенні співпраці та назвали бажані галузі розвитку ділових відносин. Про це згадував Матеуш Натковський, Консул Генерального Консульства Польщі у м. Львів під час свого виступу. А також інші гості з Польщі – Радослав Мрозевич, секретар Підкарпатського інноваційного центру з темою  “Підкарпатський відкритий простір – місце польсько-української співпраці” та про інвестиції в Закарпатську область Вітек Гжещук, генеральний директор компанії «Брокельман» (Польща, Німеччина).

Загалом форум став важливою ланкою у сприянні розквіту регіону, а його результати обіцяють позитивно вплинути на стрімкий розвиток плідної співпраці та досягнення успіхів для економічного зростання Закарпаття та України.

Усі учасники форуму отримали інвестиційний та експортний каталоги Закарпатської області. 

Захід організовано Закарпатською обласною військовою адміністрацією у партнерстві з Програмою розвитку ООН  в рамках реалізації проєкту «Підтримка інклюзивного економічного розвитку в Україні шляхом поєднання просування експорту з регіональним розвитком та Цілями сталого розвитку» за підтримки проєкту міжнародної співпраці ReACT4UA («Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі»), який фінансується урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.