Голова Бюро нацбезпеки: не можна виключати, що російська ракета в повітряному просторі Польщі є провокацією
Очільник Бюро національної безпеки Польщі Яцек Сєвєра Фото: Grzegorz Jakubowski/KPRP

Голова Бюро нацбезпеки: не можна виключати, що російська ракета в повітряному просторі Польщі є провокацією

На запитання про мотиви рф щодо навмисне спланованого маршруту ракети таким чином, щоби вона порушила повітряний простір Польщі, очільник Бюро нацбезпеки Яцек Сєвєра зазначив, що «важко припустити, щоби 40 кілометрів порушення повітряного простору було випадковим». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

«Не можна виключати, що російська ракета в повітряному просторі Польщі є провокацією. У період зміни уряду та військового керівництва ризик випробування реакції є високим», –заявив у середу, 3 січня, в ефірі телеканалу TVN 24 голова Бюро національної безпеки Польщі Яцек Сєвєра.

Нагадаємо, що минулої п’ятниці, 29 грудня, Оперативне командування Збройних сил Республіки Польща повідомило, що у повітряний простір Польщі залетів «невпізнаний об’єкт», який від моменту перетину кордону до зникнення сигналу спостерігався радарами системи ППО країни. Пізніше вдень начальник Генштабу Війська польського, генерал Вєслав Кукула, заявив, що все вказує на те, що повітряний простір Польщі порушила російська ракета. За словами генерала, ракета також покинула повітряний простір країни.

Як поінформував 3 січня голова Бюро нацбезпеки, Польща «має достатньо інформації, щоби бути в змозі підтвердити, що ця ракета була випущена з російських систем».

«Її було видно на наших радарах, ракета залишила територію Польщі», — сказав посадовець.

Яцек Сєвєра наголосив на належній реакції на інцидент. За його словами, співпраця окремих інституцій – Бюро національної безпеки та президента Анджея Дуди, а також Міністерства національної оборони та інших відомств – була злагодженою та швидкою.

На запитання про мотиви росіян щодо навмисне спланованого маршруту ракети таким чином, щоби вона порушила повітряний простір Польщі, очільник Бюро нацбезпеки зазначив, що «важко припустити, щоби 40 кілометрів порушення повітряного простору було випадковим».

«Така траєкторія суттєво порушує повітряний простір», — зауважив Яцек Сєвєра, наголосивши на необхідності постійного вдосконалення процедур реагування на подібні інциденти, «включно з формальним виправленням положень щодо організації системи управління та командування в мирний час».

За словами посадовця, не можна виключати, що це була провокація з боку росіян.

«Союзники також цього не виключають», — додав Сєвєра, зазначивши, що росіяни враховують зміну влади в Польщі та останні зміни на найвищих посадах в армії.

З цієї причини, як підкреслив голова Бюро нацбезпеки, «ризик тестування високий».

PAP,IAR/Х.П.