XVI Українсько-польська зустріч у Яремчі: cпільна cправа та шлях до стратегічного партнерства

XVI Українсько-польська зустріч у Яремчі: cпільна cправа та шлях до стратегічного партнерства

У світлі непростих нинішніх турбулентностей між Україною та Польщею, партнерство та відкритий діалог стають безумовними пріоритетами. 21-23 вересня 2023 р. відбулася XVI Українсько-польська зустріч у карпатському містечку Яремче. Темою цього року стала “Українсько-польське стратегічне партнерство під час війни та перспективи міждержавного діалогу”. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на блог шеф-редакторки UPMP, журналістки проєкту StopLie, ведучої програми “Філософія особистості з Анною Стожко”, членкині Спілки польських журналістів, координаторки проєктів Польсько-Української Господарчої Палати, проєктного директора БФ Польсько-Українського Партнерства Анни Стожко.

Спільні інтереси Польщі та України завжди були важливими складовими європейської арени, а зараз особливо. Проєкт польсько-українських зустрічей в Яремчі традиційно спрямований на просування польсько-українських спільних інтересів, захист національної та історичної спадщини, а також сприяння зміцненню польської національної ідентичності в Україні. Це досягається шляхом проведення зустрічей та панельних дискусій як у Польщі, так і в Україні, звісно, в міру можливостей військового часу задля безпеки учасників.

Ця зустріч є єдиним регулярним науковим форумом, який об’єднує польських та українських експертів: дипломатів, політологів, істориків та журналістів для обміну думками і розвитку стратегій співпраці. Зустрічі в Яремчі стали платформою для згуртування сил і ідей, яка сприяє покращенню відносин між Польщею та Україною.  Актуальні загрози та перипетії у відносинах останніх тижнів спровокували обговорення складних питань, які стоять на разі перед обома країнами. Це виявилося просто необхідним у контексті загострення ситуацій та потреби розглядати можливості співпраці в умовах складностей.

Співорганізаторами XVI Українсько-польської зустрічі були Фонд “Свобода і Демократія”, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника в Івано-Франківську, Інститут Східної Європи Варшавського університету, Інститут політичних і етнонаціональних досліджень імені Івана Кураса НАН України, Представництво Польської академії наук у Києві, Польський інститут у Києві та “Кур`єр Галіційський“. 

Зустріч у Яремчі – це не просто подія у польсько-українському колі фахівців, це традиційний майданчик, який набув ще більшого значення, де обговорюються актуальні проблеми між двома сусідами з великою перспективою обійти гострі кути та досягти конструктивних рішень. Ця подія підтверджує, що спільна справа Польщі та України залишається, як ніколи, актуальною, а їхні відносини мають стати ще більш стратегічними та дружніми для перемоги України над спільним ворогом.