Польща тимчасово ввела прикордонний контроль на польсько-словацькому кордоні

Польща тимчасово ввела прикордонний контроль на польсько-словацькому кордоні

Від 4 до 13 жовтня на польсько-словацькому кордоні діятиме прикордонний контроль. Як повідомляє польська прикордонна служба, перевірятимуть лише тих осіб, хто вʼїжджає до Польщі. На цей час заборонено також перетинати кордон зі Словаччиною у Татрах. В такий спосіб польський уряд прагне обмежити нелегальну міграцію з Балкан. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

В ніч з 3 на 4 жовтня вступило у дію розпорядження Міністерства внутрішніх справ та адміністрації Польщі про запровадження прикордонного контролю на кордоні між Польщею та Словаччиною. Згідно з розпорядженням, яке було опубліковане в Dziennik Ustaw, прикордонний контроль діятиме з 4 до 13 жовтня. 

Як повідомляє польська прикордонна служба, паспортний контроль буде проводитись лише у напрямку вʼїзду до Польщі. Осіб для контролю обиратимуть випадково. Однак всі подорожні повинні бути готові до можливої перевірки та мати з собою документи, що посвідчують особу: ID або закордонний паспорт. 

Польсько-словацький кордон можна буде перетнути у наступних місцях:

  • автомобільні пункти пропуску в населених пунктах Радошице, Барвінек (Підкарпатське воєводство), Музинка, Півніца Здруй, Юргув, Хижне (Малопольське воєводство), Корбєлув, Звардонь (Сілезьке воєводство);
  • залізничні пункти пропуску в населених пунктах Лупкув (Підкарпатське воєводство), Мушина (Малопольське воєводство), Звардонь (Сілезьке воєводство);
  • пішохідні переходи в населених пунктах Оженна (Підкарпатське воєводство), Конєчна, Лєлюхув, Нєджіца, Лиса Поляна, Хохолув, Вінярчикувка (Малопольське воєводство), Уйсоли, Бур, Звардонь і Явожинка (Сілезьке воєводство. Зверніть увагу, що піші переходи призначені виключно для громадян країн-членів ЄС.

Під час дії обмежень заборонено також перетинати польсько-словацький кордон через туристичні прикордонні пункти пропуску, які є, зокрема, на туристичних шляхах в Татрах. Як інформує Татранський національний парк з посиланням на розпорядження прикордонної служби Польщі, перетин кордону у непризначених для цього місцях в горах буде вважатись нелегальним.

Причиною повернення прикордонного контролю є посилення руху нелегальних мігрантів з балканських країн, які намагаються потрапити до Польщі, зокрема, через Словаччину. Під час пресконференція Міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінський зазначив, що протягом останніх двох тижнів польська прикордонна служба зафіксувала поблизу словацького близько 550 нелегальних мігрантів. 

«Ця ситуація спричинила, що ми прийняли важливе, конкретне та рішуче рішення, щодо ситуації на нашому кордоні зі Словаччиною. Уряд прийняв рішення про відновлення тимчасового прикордонного контролю на кордоні зі Словаччиною», – сказав Маріуш Камінський. Міністр також зазначив, що напередодні впровадження контролю, Польща попередила про свої наміри як Словаччину, так й інші країни з якими межує – Німеччину, Австрію та Чехію, а також Європейську комісію.

«Згідно зі Шенгенською угодою, у надзвичайній ситуації країна-член ЄС може запровадити такий тимчасовий контроль. Тому ми впроваджуємо його згідно з процедурою на період 10 днів», – пояснює очільник МВС Польщі та додає, що є високі шанси, що час дії прикордонного контролю буде продовжено і після 13 жовтня.

Джерело: Straż Graniczna, MSWiA, Dziennik Ustaw, portaltatrzanski.pl

А.В.