Фейк! У Києві розпочали набір людей для обману поляків
Ілюстрація проєкту «Stop Lie»

Фейк! У Києві розпочали набір людей для обману поляків

Черговий доказ поширення російської пропаганди в польських ЗМІ: Niezależny Dziennik Polityczny вкотре опублікував на своїх ресурсах інформацію з російських джерел. Цього разу йдеться про те, що у Києві нібито розпочали рекрутувати людей на роботу з метою обману поляків.

Таке собі «привітання бандерівців для Польщі. Подякували».

Скрін з ТГ-каналу Niezależny Dziennik Polityczny

В оголошенні досить гарні умови роботи: «зручний графік, офіс близько до метро, безкоштовний обід та дружній персонал. Зарплата 500 доларів + відсоток від “продажу”.

Нам вдалося вийти на контакт з людиною, яка подається в оголошенні як HR-менеджер. Спочатку ми поцікавилися умовами такої «роботи» як зацікавлена особа, аби перевірити правдивість наявності вакансії. Як виявилося, даної вакансії НЕ ІСНУЄ: HR-менеджер пояснила, що такої пропозиції не мають, людей зі знанням польської мови не шукають і підтвердила, що використано саме її паблік у Телеграмі.

Скрін переписки в ТГ-каналі з HR-менеджером

Далі нам вдалося виявити, з якого оголошення створено фейкову інформацію:

Скрін переписки в ТГ-каналі з HR-менеджером

А також нам вдалося знайти першоджерело даного фейку: це популярна російська група на Телеграм-каналі – ZERGULIO, який читають більше 240 тисяч підписників.

Скрін з ТГ-каналу ZERGULIO

Отже, наше безпосереднє розслідування підтвердило недостовірність інформації, що поширюється польськомовним, але проросійським, ресурсом серед населення дружньої нам країні, аби підбурити вчергове поляків проти українців.

Анна Стожко

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства