Опитування: кількість українців, які бажають залишитися в Польщі, зменшується
Прапори Польщі та України в руках демонстранта на внутрішньому дворі Королівського замку у Варшаві. Фото ілюстрація. Fot. PAP/Andrzej Lange

Опитування: кількість українців, які бажають залишитися в Польщі, зменшується

Вдвічі менше українців планують залишитися в Польщі, ніж рік тому. Про це свідчать дані опитування, проведеного агентством з працевлаштування Gremi Personal серед громадян України, які проживають у Польщі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на РАР.

43% опитаних українців, які перебувають у Польщі, кажуть, що їм наразі важко вирішити, чи повертатися в Україну. 19% кажуть, що планують залишитися в Польщі довше, принаймні до кінця війни. 15% вважають, що не повернуться протягом наступних п’яти років, 13% планують повернутися протягом шести місяців і 10% мають намір повернутися протягом року.

Опитування аналітичного центру Gremi Personal проводилося за допомогою електронної анкети в період з 15 грудня 2023 року по 15 березня 2024 року за участю 1150 українців, які проживають у Польщі.

Як нагадує агентство, рік тому в опитуванні 38% українців заявили, що планують залишитися в Польщі, 7% мали намір переїхати з Польщі в іншу країну, а 55% планували повернутися в Україну.

“Наше дослідження показує, що кількість людей, які точно планують залишитися в Польщі, зменшилася вдвічі порівняно з минулим роком. Це величезна цифра, враховуючи кількість українців, які проживають у Польщі та становлять найбільшу групу іноземців”, – підкреслив генеральний директор Gremi Personal Євген Кириченко. Він нагадав, що наприкінці січня Заклад соціального страхування (ZUS) зареєстрував майже 756 000 громадян України, які подали заяви на страхування.

Повернення великої кількості людей є гарною новиною для України, – оцінив Кириченко, додавши, що залишається відкритим питання, чи має намір польський уряд мотивувати 43% респондентів залишитися в Польщі, і якщо так, то як.

Згідно з опитуванням, 36% респондентів відповіли, що приїхали до Польщі менше ніж рік тому, 25% – два роки, 15% – від одного до двох років, 10% – більше ніж три роки, і по 7% – понад чотири і п’ять років. Відповідаючи на запитання про мотивацію приїзду, 30% сказали, що їх приваблює вищий рівень заробітної плати, 27% не відчували себе в безпеці в Україні, 24% відмовилися відповідати на запитання, 10% сказали, що їх переконали друзі та 9% хотіли приєднатися до сім’ї.

Головний аналітик аналітичного центру Gremi Personal Юрій Григоренко зазначає, що 25% українців, які приїхали до Польщі близько двох років тому, були біженцями, які виїхали з країни одразу після початку повномасштабної війни.

“У суспільній дискусії біженців ставлять в один ряд з економічними мігрантами, а так не повинно бути, адже ці люди мають зовсім інші життєві пріоритети та плани на майбутнє. Рішення про еміграцію є індивідуальною справою кожного, але країни мають низку механізмів, щоб заохотити людей оселитися в тій чи іншій країні, наприклад, нещодавно такі рішення прийняла Німеччина, скоротивши кількість років, необхідних для отримання громадянства, або Канада, яка приваблює переважно вузькоспеціалізовані таланти”, – зазначає Григоренко. У Польщі, додає він, очікують на урядову “міграційну біблію”, в якій, як сподівається Григоренко, будуть враховані всі ці аспекти. (PAP)

Опр. Roman Havryshchak

hav/