Польща: підраховано всі голоси на парламентських виборах
Парламентські вибори 2023. На фото – голосування у початковій школі № 16 у Перемишлі, 15.10.2023 PAP/Darek Delmanowicz

Польща: підраховано всі голоси на парламентських виборах

Нинішня правляча партія «Право і справедливість» набрала найбільше голосів у Сенаті, але більшість у верхній палаті парламенту матимуть групи Сенатського пакту. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Державна виборча комісія (ДВК) підрахувала всі голоси.

Згідно з даними, оприлюдненими ДВК, явка на парламентських виборах у 2023 році склала понад 74 відсотки: до Сейму — 74,38 відсотка, а до Сенату — 74,31.

«Право і справедливість» набрала найбільше голосів у Сенаті — партію Ярослава Качинського підтримали понад 7 мільйонів 400 тисяч осіб, що становить понад 34 відсотки виборців. Проте більшість у верхній палаті парламенту матимуть групи Сенатського пакту, тобто представники «Громадянської коаліції», «Третього шляху», «Нової лівиці», політики руху «Так! Для Польщі», а також кандидати, котрі приєднуються до пакту, але балотуються від власних комітетів.

Заступник міністра культури та національної спадщини Республіки Польща Ярослав Селлін висловив сподівання, що президент Анджей Дуда довірить місію формування уряду «Праву і справедливості».

Вранці 17 жовтня  в ефірі Першого каналу Польського радіо політик повідомив, що якщо Анджей Дуда ухвалить таке рішення на першому етапі, його партія спробує створити коаліцію, необхідну для отримання більшості в Сеймі.

«Спочатку спробуємо ми. Я думаю, що президент погодиться та збереже політичний звичай, який склався після ухвалення Конституції в 1997 році. Згідно з цією конституцією президент доручає формування уряду лідеру переможної партії, тобто “Праву і справедливості”», — сказав Ярослав Селлін.

IAR/Х.П.