Волинські філологи обмінювалися досвідом із польськими колегами в Познані

Волинські філологи обмінювалися досвідом із польськими колегами в Познані

Налагодження польсько-української наукової та методичної співпраці – один з основних напрямків інтеграції України до європейської спільноти. Сталі зв’язки налагоджують, зокрема, науковці-філологи Волині з колегами з Познані. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Monitor Wołyński.

Цей листопад став періодом широкого міжнародного науково-методичного стажування представників закладу вищої освіти «Луцький педагогічний коледж» Волинської обласної ради в одному з найбільших польських науково-освітніх установ – Університеті імені Адама Міцкевича в Познані.

Завідувачка кафедри філології Світлана Подолюк та викладачка Олена Остапюк-Стрельбіцька прочитали гостьові лекції про сучасні проблеми українського фольклору, викладач і літератор Микола Мартинюк ознайомив студентів і науковців із Познані із сучасною літературою Волині.

«У рамках міжнародного стажування ми ознайомилися з потужною науково-освітньою базою Університету імені Адама Міцкевича, з його талановитими й досвідченими філологами, допитливими студентами», – зазначили філологи з Луцька, які відвідали Познань.

Вони вивчали досвід організації навчального процесу в університеті, його результативну міжнародну співпрацю, роботу бібліотеки, випуск фахового наукового видання «Studia Ukrainica Posnaniensia». Багато цікавого розповів про менеджмент польської системи вищої освіти директор Інституту східнослов’янської філології, професор Вавжинець Попєль-Махніцький.

Професор Ярослав Поліщук, керівник познанської україністики, виходець із Рівненщини, який уже багато років працює в Польщі, провів для земляків з України цікаві екскурсії університетом і Старим містом. На прощання відзначив, що учасники поїздки трактували її не як розвагу, а як насичену програму дій. «У нас вийшло справжнє стажування. Тішуся, що гості це оцінили. Далі буде!» – відзначив Ярослав Поліщук.

Університет імені Адама Міцкевича в Познані та його викладачі неодноразово приймали в себе делегації з Волині та щоразу роблять це з ентузіазмом, урізноманітнюють програму стажувань. Найголовніше, що не втомлюються бути відкритими до подальших польсько-українських інтеграційних проєктів.

Віктор Яручик,
завідувач кафедри української літератури
Волинського національного університету імені Лесі Українки

Фото надав Микола Мартинюк