У Польщі - проти пропозицій Єврокомісії щодо розширення безмитного імпорту з України
Ілюстраційне фото https://pxhere.com CC0 Domena publiczna

У Польщі – проти пропозицій Єврокомісії щодо розширення безмитного імпорту з України

Комісія завершує роботу над постановою щодо призупинення сплати мита на імпортовані з України товари до червня наступного року. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Міністр сільського господарства Чеслав Сєкерський виступає проти пропозицій Єврокомісії щодо розширення безмитного імпорту з України до ЄС. Міністр надіслав віце-президенту Комісії Валдісу Домбровскісу, відповідальному за торгівлю, листа, в якому попередив про проблеми, пов’язані з надмірним імпортом сільськогосподарської продукції з України.

Комісія завершує роботу над постановою щодо призупинення сплати мита на імпортовані з України товари до червня наступного року. 

За словами мінстра, Комісія має розпочати переговори з Україною про поступову взаємну лібералізацію торгівлі разом із поступовим приведенням українського сільського господарства до стандартів ЄС. Проте, якщо – як написав міністр сільського господарства – Комісія збереже намір продовжити безмитний імпорт з України ще на рік, Польща пропонує рішення, які обмежать можливі негативні наслідки.

Міністр Сєкерський згадав, серед іншого, виключення з правил вільної торгівлі найбільш чутливих продуктів, які викликають найбільші збої на ринках ЄС, і повернення до квот. До таких продуктів Польща відносить цукор, м’ясо птиці та яйця. Варшава також хоче посилити застереження про захист, що дозволяє автоматичне відновлення митних зборів після того, як імпорт перевищує певні суми, на прохання країни-члена.

Внутрішні консультації, що завершилися вчора, наближають Єврокомісію до ухвалення пропозиції про продовження безмитної торгівлі ЄС з Україною до червня наступного року. Тепер його мають схвалити єврокомісари, а потім проект регламенту буде направлено на затвердження до країн ЄС та Європарламенту. Комісар з питань сільського господарства Польщі Януш Войцеховський уже висловився проти цих пропозицій.

IAR/І.Я.