Експерт нагадав про ситуацію на польсько-білоруському кордоні

Експерт нагадав про ситуацію на польсько-білоруському кордоні

За словами професора Данєля Боцьковського, треба мати на увазі, що криза на кордоні – це спланована операція контрабандистів і російських та білоруських служб. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Експерт у справах безпеки Данєль Боцьковський із Факультету міжнародних відносин Університету в Білостоку вважає, що у вирішенні гуманітарної кризи на польсько-білоруському кордоні може допомогти досвід європейських служб. Так він прокоментував дії віцеспікера Сенату Мацєя Живна, який звернувся до новопризначеного підляського воєводи з проханням про гуманітарні дії на польсько-білоруському кордоні.

«Важливо належно перевірити мігрантів, щоб могти відправляти їх до країни походження», – зазначив професор Данєль Боцьковський в інтерв’ю Польському Радіо Білосток. Як додав експерт, не варто забувати, що криза на кордоні є спланованою операцією контрабандистів і російських та білоруських служб.

«Ми маємо справу з гігантським бізнесом, який є під контролем також різноманітних злочинних груп, спеціальних служб, маємо згори підготовлені цінники за кожну дію, за перехід, за переправлення, за довезення. Є десятки різних вебсторінок, порталів, різних місць на фейсбуках, твітерах, де ці люди постійно контактують, питають, кудою найкраще йти, котрий шлях добрий», – заявив науковець.

За даними Прикордонної служби, від початку цього року на польсько-білоруському кордоні виявлено майже 26 тисяч спроб нелегального його перетнути. У жовтні таких спроб було дві тисячі, в листопаді – півтори тисячі, у грудні – приблизно 400.

IAR/Н.Б.