«Українці борються також за нас». Проф. Анджей Ґіль про дипломатичний скандал
Фото ілюстраційне Христина Пічкур/УСПР

«Українці борються також за нас». Проф. Анджей Ґіль про дипломатичний скандал

За словами професора Анджея Ґіля, кожен польсько-український конфлікт є на благо росії й суперечить інтересам Польщі та України. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Заступник керівника Офісу Президента Володимира Зеленського Андрій Сибіга на своєму профілі у соцмережі назвав безпідставними заяви про те, що Україна нібито недостатньо цінує надану Польщею допомогу.

Пан Сибіга, коментуючи заяви шефа Бюро міжнародної політики при президентові Польщі Марціна Пшидача, який в інтерв’ю суспільному мовнику TVP INFO сказав, що Україна повинна бути більш вдячна Польщі, написав:

«Категорично відкидаємо спроби окремих польських політиків навʼязати польському суспільству безпідставну думку, нібито Україна не цінує допомогу від Польщі. Це, очевидно, гра на власні кон’юнктурні інтереси, яка не має нічого спільного з дійсністю. Маніпуляція», заявив пан Сибіга.

Спалахнув дипломатичний скандал між Варшавою та Києвом. Українське Міністерство закордонних справ запросило на зустріч посла Республіки Польща у Києві Бартоша Ціхоцького. Внаслідок цього аналогічне рішення щодо посла України у Варшаві Василя Зварича прийняло польське відомство закордонних справ.

Редактор Польського Радіо 24 Кшиштоф Сьвіонтек про дипломатичний скандал, який розгорівся між Варшавою та Києвом запитав професора Анджея Ґіля.

– Пане професоре, посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький був викликаний українським відомством закордонних справ. Прем’єр Матеуш Моравєцький оцінив, що така подія ніколи не повинна була відбутися. Віце-міністр закордонних справ Пьотр Вавжик сказав, що це була серйозна помилка України. Одне певне: якщо Польща та Україна перебувають у будь-якому конфлікті, то цьому радіє росія.

Відповідь професора Анджея Ґіля:

Пам’ятаймо про одну річ. Є третя сторона, й приклад Нігеру показує, що росія зберегла спроможність впливати на треті країни. Також зберегла здатності впливати на Польщу, й кожен польсько-український конфлікт на благо росії, й суперечить інтересам Польщі та України. Звісно, спірні питання були, є і будуть – це історія, це є волинська різня, а також дуже актуальні питання, наприклад польський аграрний комплекс, який не є конкурентноспроможним щодо українських аграріїв. Проте такі питання слід вирішувати поза громадською думкою у такому сенсі, що ці переговори повинні відбуватися, але вони повинні бути фаховими, твердими, на дипломатичному рівні, а не на рівні засобів масової інформації. Якщо це витікає до медіа, то це означає, що щось з нашою дипломатичною службою не так, як повинно бути. Мене це болить, бо весь час у мене свідомість, що українці борються за нас, борються своїми громадянами, й це для нас найвагоміше. Вони борються також у нашій справі, а ми не беремо участі в бойових діях. Це все вартує всіх грошей за кожних обставин. Я шкодую з приводу цього непорозуміння й бачу, що польським дипломатичним службам далеко до досконалості.

Редактор Польського Радіо 24 Кшиштоф Сьвьонтек такими словами прокоментував слова заступника шефа Офісу президента Володимира Зеленського Андрія Сибіги.

– Отже, то може правильно написав заступник шефа Офісу президента України Андрій Сибіга, що «підтримка нас – це не благодійність».

Відповідь професора Анджея Ґіля

Це правда, це не благодійність, це наш інтерес. Ще раз кажу, по українському боці відбуваються різні події, наприклад, говориться про велику корупцію при відбудові Київської області, говориться про різного роду махінації, про дуже дивні події, там не всі святі. Ми свідомі цього,  треба дивитися на руку, треба задуматися над кожним злотим, переданим українській стороні, над кожним кілограмом техніки, чи будь-чого, але це в нашому інтересі. Дуже погана подія, що посол Ціхоцький, який залишився у Києві в час вторгнення, коли всі втекли, він там лишився, це його особиста відвага – нині, після року, його викликають; кажуть, що запрошують, але насправді викликають, до українського відомства закордонних справ, для нас – це трохи ознака ганьби.

Українська служба Польського радіо представила слухачам інтерв’ю редактора Кшиштофа Сьвіонтека з професором Анджеєм Ґілем, яке прозвучало на хвилях Польського радіо 24.

Андрій Рибалт