У Польщі оприлюднили результати іспиту восьмикласника. Його писали також учні з України
Фото ілюстративне. Автор: Jeswin Thomas / Pexels

У Польщі оприлюднили результати іспиту восьмикласника. Його писали також учні з України

У понеділок, 3 липня Міністерство освіти і науки Польщі оприлюднило попередні результати іспиту восьмикласника – обовʼязкового екзамену, який здають на завершення початкової школи і результати якого потрібні для вступу до середніх шкіл. У 2023 році іспит восьмикласника складало понад 13 800 громадян України. Якими є їхні оцінки? Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

Основна сесія іспиту восьмикласника проходила з 23 по 25 травня 2023 року. Учні, які з різних причин не змогли скласти іспит під час основної сесії, писали екзамен 12-14 червня. У понеділок, 3 липня стали відомі попередні результати основної сесії іспиту восьмикласника. Цьогоріч в ньому взяло участь 510 404 випускників початкових шкіл. Серед них – 13 816 – це учні з України, які вимушено переїхали до Польщі після початку російського повномасштабного вторгнення, та продовжили освіту у польських початкових школах. 

Іспит восьмикласника є обовʼязковим для завершення початкової школи у Польщі, а його результати разом з оцінками атестата впливають на те, куди піде навчатись учень після 8 класу. У 2023 році іспит восьмикласника складали з трьох предметів – польської мови, математики та іноземної (тут учні могли вибрати англійську, німецьку, російську, французьку, іспанську або італійську). 

На відміну від 2022 року, коли учні з України вперше масово складали іспит восьмикласника у Польщі, цьогоріч для українців підготували спеціальні, адаптовані іспитові аркуші – ними скористались всі учні з України під час іспиту з польської та англійської; більшість українців, які писали іспит з математики мали стандартні екзаменаційні аркуші. 

Середня оцінка з іспиту з польської мови цьогоріч склала 66%, учні з України в середньому написали цей іспит на 45%. До порівняння, у 2022 році середня оцінка з цього іспиту серед українців складала 22%. 

Іспит з польської мови складався з 19 завдань, за які учні максимум могли отримати 45 балів: з них 12 балів за закриті питання та 33 бали за питання з відкритою формою відповіді. Учні повинні були прочитати два тексти, виконати завдання до них, а також написати запрошення та твір. 

Іспит з математики польські учні склали у середньому на 53%, а їхні українські колеги – на 37%. У 2022 році середній бал серед українців становив 34%. 

Іспит з математики складався з 19 завдань з арифметики, алгебри та геометрії. За правильні відповіді учні могли отримати максимум 25 балів.

Під час іспиту з іноземної мови учні мали змогу обрати одну з мов. Так, майже 98% усіх учнів обрали іспит з англійської. Серед поляків середня оцінка складає 66%. Серед учнів з України, іспит з англійської обрало 73% випускників і написали його з середньою оцінкою 46%. Ще 25% українців обрали для іспиту з іноземної мови російську – тут середній бал складає 90%. Решта українських учнів писали іспит з німецької або іншої іноземної мови. До порівняння, у 2022 році середня оцінка з іспиту з англійської серед українців складала 44%.

Детальні результати іспиту восьмикласника у 2023 році будуть доступні 19 вересня 2023 року. Зараз всі учні мають доступ до своїх оцінок онлайн – за допомогою порталу wyniki.edu.pl.

Нагадаємо, що зараз триває набір до середніх шкіл. Після отримання результатів іспиту восьмикласника стане відомо, чи потрапить учень до обраної школи. Більше про шкільну систему Польщі та українських учнів у польських школах читайте у нашому матеріалі.

А.В.

Джерело: gov.pl