На війні загинула активна учасниця Клубу українських жінок у Варшаві Надія Смук

На війні загинула активна учасниця Клубу українських жінок у Варшаві Надія Смук

23 жовтня 2023 року на фронті загинула бойова медикиня Надія Смук. До початку повномасштабної російської агресії Надія певний час жила у Варшаві, де була активною учасницею Клубу українських жінок Українського дому. Повернулася до України, працювала вчителькою. У липні 2022 року добровільно пішла на військову службу: надавала першу медичну допомогу пораненим воїнам, інструктувала військовослужбовців в наданні самодопомоги, а також займалася транспортуванням хворих до лікарень. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Наш Вибір.

Смук Надія Дмитрівна народилася у 1983 році. Проживала у селі Василів Чернівецької області, де навчалася у місцевій школі. У 2002 році завершила Чернівецький педагогічний коледж імені Юрія Федьковича.

Певний час жила і працювала у Варшаві. Була активною учасницею Клубу українських жінок, який було створено у травні 2014 році з ініціативи фонду «Наш вибір» (з 2022 року – фонд Український дім). Брала участь у майстер-класах, їздила у робочі візити з клубом та публікувалася у газеті «Наш вибір».

Публікація Надії Смук у газеті “Наш вибір”

«Вона ходила до Клубу українських жінок, десь 9–10 років тому, коли цей клуб починався. Пам’ятаю, ми разом брали участь у варштатах у Мартини Квятковської – “Як реалізувати цікаву подію?”. Пам’ятаю, що Надя провела зустріч, яку вона придумала […]. І теж пам’ятаю, що у неї був приємний голос», – ділиться своїми спогадами журналістка і радіоведуча Польського радіо для України Яна Стемпнєвич для порталу «Наш вибір».

Фото: Клуб українських жінок у Варшаві

«Надя чомусь відразу запам’яталась. Попри напружений графік роботи, вона все ж знаходила час на розвиток – і саме такі зустрічі у Клубі її найбільше цікавили», – згадує Тетяна Левінська, членкиня ради фонду Український дім та засновниця Клубу українських жінок у Варшаві.

Надія Смук під час святкування Дня Незалежності України у Варшаві. 2015 рік. Фото надано Мирославою Керик

В часи пандемії коронавірусу Надія повернулася додому на Буковину, де працювала репетитором польської мови, а також вчителем у сусідньому селі Кулівці у школі І-ІІ ступенів, яка є філією Репужинецького опорного закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів.

Фото надано Мартиною Биковською

Після початку повномасштабної російської агресії активно брала участь у волонтерстві. У липні 2022 року вирішила добровільно вступити у лави Збройних Сил України, де виконувала завдання старшого бойового медика. «Вона любила допомагати, любила готувати, готувала млинці та салати для солдатів. Коли я питала, вона завжди казала, що вона у безпеці, що є важко, але воно того варте. Хлопці намагаються зробити так, щоб їй було там комфортно як дівчині. У неї навіть був свій час для прийняття душу […]. Вона дуже любила тварин. У неї навіть був голуб, на ім’я Паоло, якого вона приручила, а потім навіть доглядала за собакою на фронті […]. Казала, що їх добре навчають у війську, що навіть допомагає своїм друзям, у яких справи йдуть гірше, і що вона там дуже потрібна», – поділилась подруга Мартина Биковська для порталу «Наш вибір».

Фото надано Мартиною Биковською

Інформація про смерть Надії Смук з’явилася на фейсбук-сторінці Миколи Катеринчука, голови Кадубовецької територіальної громади. Її життя обірвалося 23 жовтня 2023 року.

Фото надано Мартиною Биковською

«Не можу повірити… Надя була чудовою особою. Ми познайомились, коли вона прийшла у Клуб українських жінок та активно в ньому діяла. Ми ще цілком недавно спілкувались, бо передавали медикаменти», – написала на своїй фейсбук-сторінці Мирослава Керик, голова Українського дому у Варшаві.

На цей момент проходять процедури передачі тіла родині Надії. Про час та місце її похорону буде повідомлено пізніше на фейсбук-сторінці голови Кадубовецької територіальної громади.

Дмитро Димидюк