Польський євродепутат: візит Туска до Києва є важливим

Польський євродепутат: візит Туска до Києва є важливим

«Перш за все, звичайно, буде розмова про майбутнє членство України в Європейському Союзі і, ймовірно, чітка звістка українцям, що ми можемо говорити про прискорення часу, можемо говорити про виняткове ставлення», – сказав євродепутат від «Нової лівиці» Боґуслав Ліберадзький. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Депутат Європарламенту від «Нової лівиці» Боґуслав Ліберадзький заявив, що візит прем’єр-міністра Дональда Туска до Києва є важливим. Він звернув увагу на дискусії щодо фінансової та військової допомоги Києву від Європейського Союзу, а також вступ України до ЄС.

Боґуслав Ліберадзький сказав в ефірі Польського радіо 24, що Дональд Туск є колишнім президентом Європейської ради і добре знає механізми прийняття рішень щодо таких ключових тем:

«Перш за все, звичайно, буде розмова про майбутнє членство України в Європейському Союзі і, ймовірно, чітка звістка українцям, що ми можемо говорити про прискорення часу, можемо говорити про виняткове ставлення. Але водночас Україна, як і Молдова, Грузія чи балканські країни, не може приєднатися до Європейського Союзу без відповідності формальним критеріям. Другою темою переговорів буде хід війни, який зараз не вигідний Європі».

Депутат партії «Кукіз’15» Марек Якуб’як зазначив, що міжнародне небажання допомагати Україні зростає:

«Україну виснажила війна. Не тільки через брак грошей, тому що це майже збанкрутіла держава, але, перш за все, українці більше не хочуть воювати так сильно, як хотіли два роки тому. В тилу є питання виборів президента США і сильна позиція Дональда Трампа, який виступає проти цієї війни. Європейська політика починає відгороджуватися від світової політики і починає дивитися на український конфлікт як на свій власний».

Прем’єр-міністр Дональд Туск прибув до Києва у понеділок вранці. У програмі візиту: зустрічі з президентом Володимиром Зеленським та прем’єр-міністром Денисом Шмигалем. Його супроводжують, серед інших, керівник Канцелярії прем’єр-міністра Польщі Ян Ґрабєц.

IAR/Т.А.