Маніпуляція: Україна «боїться переговорів з Росією»
Ілюстрація Getty Images

Маніпуляція: Україна «боїться переговорів з Росією»

У своїй темній справі демонізації України російські пропагандисти та їхня західна «група підтримки» продовжує вдаватися як до відвертих фейків, так і до доволі витончених маніпуляцій.

Сьогодні розглянемо приклад одного з таких випадків.

Вже відоме нам польське фейк-ньюз-видання Lega Artis нещодавно відзначилося цікавим матеріалом під заголовком «Німецький журналіст дізнався про головний страх Києва, пов’язаний з Путіним».

Як і в багатьох розглянутих Stop Lie раніше випадках, автори обрали собі доволі авторитетне «прикриття» – цього разу журналіста Bild Пауля Ронцгаймера. З посиланням на його інтерв’ю з українськими військовослужбовцями Lega Artis сповіщає, що нібито цим самими «головним страхом» є страх потреби починати з Росією переговори, а не добиватися перемоги на полі бою.

Як і в більшості подібних випадків, постачальники фейків грають на емоційності читачів та перекручуванні сенсу викладеного у вихідних матеріалах.

Інтерв’ю Ронцгаймера (подкаст, котрий супроводжується коротким письмовим викладом основних тез) дійсно існує та наведене на сайті Bild. У ньому журналіст, що побував на позиціях ЗСУ на Донбасі, ані слова не говорить про якусь боязнь або неготовність Києва до перемовин, натомість наголошує на іншому, цілком природньому побоюванні.

Співрозмовники Ронцгаймера зазначають буквально таке: «Велике побоювання полягає в тому, що в якийсь момент на Заході можуть сказати: мовляв, ви ж самі бачите, що не маєте успіху – чи є сенс продовжувати боротьбу? Або чи вам не краще було би вести переговори?» (оригінал: Die große Angst ist, dass man im Westen irgendwann sagen könnte: Ihr seht doch selbst, dass ihr nicht weiterkommt – macht es noch Sinn, weiterzukämpfen? Oder solltet Ihr nicht lieber verhandeln?)

Звичайно, автори вирішили за доцільне не вказувати на тонку грань між «боятися переговорів» і «боятися примусу до переговорів та втрати досягнутого» – уважний читач не може не помітити, що у наведеному вище фрагменті мається на увазі саме друге.

Найбільш імовірним варіантом – як на це вказує історія – є завершення бойових дій в Україні за столом переговорів. Зрештою, саме так цивілізовані країни, що керуються міжнародним правом, узгоджують повоєнні позиції. Навіть безумовні фактично капітуляції нацистської Німеччини та союзної Японії також формально відбулися не на полі бою, де осяяні променями слави воєначальники уражали списами командирів ворога, а у кабінетах за столами.

Питання полягає лише у тому, наскільки міцними будуть стартові переговорні позиції протиборчих сторін. Безумовно, ослаблена втратою територій, населення та природних ресурсів, погано озброєна та розідрана внутрішніми політичними суперечками Україна була би зручною у переговорах стороною для Росії. І навпаки – міцно підтримувана Заходом та внутрішнім громадянським суспільством держава швидше повернула би значну частину окупованих територій і змогла би добиватися суворого покарання для поверженого агресора.

Підсумовуючи, можна відзначити, що як населення, так і військове та політичне керівництво України спільно з, безперечно, Збройними Силами не є кровожерливими маніяками, котрі нібито прагнуть більше російської крові та західних грошей (як це намагаються зобразити пропагандисти). Однак всім їм небайдужа доля власної країни, і тому запорукою перемоги України у боротьбі за свободу та демократію лишається підтримка – як матеріальна, так і морально-політична – з боку західного політикуму та громадянського суспільства. Залишений на самоті зі своєю агресивною авантюрою, агресор намагається тиснути на обидві ці групи, сіючи розбрат та сумнів. Не дати йому тріумфувати – наш великий спільний виклик.

Богдан Мироненко

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом#TeamEurope#MovingForwardTogether#ISAREdnannia#StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства