Ексміністр рільництва Польщі вважає, що перемовини між Варшавою і Києвом не вирішать аграрну кризу
Учасники протесту фермерів, що відбувся у вівторок у Варшаві PAP/Leszek Szymański

Ексміністр рільництва Польщі вважає, що перемовини між Варшавою і Києвом не вирішать аграрну кризу

За словами Артура Баляша, вирішальне слово в цьому питанні належить Європейському Союзу, а саме Європейській комісії, котра повинна визначати рівень доступності до польського ринку. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Артур Баляш, колишній міністр сільського господарства Польщі, заявив в ефірі TVP Info, що переговори між Польщею та Україною не вирішать кризу в сільському господарстві. На 28 березня анонсовано зустріч у Варшаві та переговори між урядами обох країн, у тому числі: щодо протестів польських фермерів.

За словами Артура Баляша, вирішальне слово в цьому питанні належить Європейському Союзу:

«Саме Європейська комісія повинна визначити доступність до нашого ринку і базові звітні періоди, тобто періоди, в яких буде розраховуватися ця квота. Можна припустити, що один рік охоплюватиме довоєнний період, а другий – період війни».

Артур Баляш також зазначив, що запровадження Польщею ембарго на сільськогосподарські товари з України не вирішить питання, оскільки інші країни цього не зроблять.

Польські фермери заявляють, що протестуватимуть доти, доки їхні вимоги не будуть виконані. Йдеться передусім про відмову від Зеленого курсу, що – на їхню думку – призведе до зниження рентабельності сільськогосподарського виробництва. Друга вимога – закрити кордон з Україною, щоб не допустити імпорту на польський ринок дешевих продуктів харчування та сільськогосподарської продукції. Фермери також хочуть, щоб держава долучилася до захисту тваринництва.

IAR/Т.А.