Наші спікери. Олег Дубіш: “Не можна протиставляти питання культури та оборони”

Наші спікери. Олег Дубіш: “Не можна протиставляти питання культури та оборони”

Останнім часом в Україні активно поширюється наратив, нібито культура під час війни неважлива – всі ресурси йдуть на оборону, і до неї просто не доходять руки. Проте це шкідлива теза, яку потрібно спростовувати. Адже саме культура визначає національну ідентичність українців і відкидає головну тезу, яку просувають росіяни, про те, що ми з ними – один народ. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на блог журналістки, комунікаційниці, експертки проекту “Культурний фронт” благодійного фонду “Підгорецький замок” за підтримки Посольства США в Україні Вікторії Чирви.

Це важливе питання планує порушити під час Форуму «Мистецтво перемоги», реалізованого проектом «Культурний фронт» за підтримки посольства США, один зі співорганізаторів заходу – Голова правління Благодійного фонду Польсько-Українського Партнерства та Ради Польсько-Української Господарчої Палати Олег Дубіш.

«Оце протиставлення потреб культури та оборони, як на мене, було штучно інкорпоровано у суспільство. Росіяни знищують нашу ідентичність через нашу культуру. І міф про неважливість культури, штучне протиставлення культури та оборони, ми будемо, у тому числі, розвінчувати на нашому форумі», – розповідає Олег Дубіш.

На його думку, правий був прем’єр-міністр Великої Британії Уїнстон Черчилль, коли у відповідь на пропозицію скоротити видатки на культуру запитав: «А за що ми тоді воюємо?». Але Україні ближчі слова іншої видатної особистості, відомого поета Сергія Жадана: «Ми маємо передати нашим дітям найважливіші речі: нашу культуру і нашу зброю».

Тож у плані культури Україна має захищати свої музеї та інші історичні пам’ятки. Але є ще один важливий аспект у плані збереження історико-культурної спадщини України – наш науково-технічний потенціал.

«Ми в цьому не «папуаси», у нас є чимало науково-технічних розробок, в тому числі, у сфері оборонно-промислового комплексу. Ми робили «Сатану», у нас існує ціла галузь технічних музеїв, присвячених ракетобудуванню, авіапромисловості. Ціла низка персон, які показують нашим західним партнерам, що у нас можна розміщувати інвестиції та виробництво. Отже, таким чином ми залишаємо нашим дітям і культуру, і зброю», – зазначив співорганізатор Форуму.

Важливою частиною виступу Олега Дубіша буде співпраця з польськими та американськими партнерами України. Адже значна частина історико-культурної спадщини нашої держави пов’язана з Польщею та Сполученими Штатами, тому нам важливо працювати у тісній кооперації. Наші партнери готові долучитися до реновації об’єктів культурної спадщини. Але це питання буде актуальним вже після нашої перемоги.

Нагадаємо, більше дізнатися про Форум та зареєструватися для участі можна за посиланням:

https://www.facebook.com/events/1672447053263491/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[]%7D

U.S. Embassy Kyiv Ukraine USG Exchange Programs Alumni – Ukraine

Допис створений в рамках проекту за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Public Affairs Section of the U.S. Embassy to Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.